У Хрватској од 1. јула плаћање саобраћајних прекршаја само картицом

Танјуг
Foto: mup.gov.hr

ЗАГРЕБ- Хрватско Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да од 1. јула више неће бити могућа готовинска наплата саобраћајних прекршаја на лицу мјеста, и да се у потпуности прелази на безготовинску наплату новчаних казни путем ПОС уређаја.

У току је едукација полицијских службеника о начину коришћења ПОС уређаја, а за те намјене МУП је набавио 600 ПОС уређаја који су распоређени по полицијским управама у цијелој Хрватској, наводи се у саопштењу.

Како преноси портал Индекс, уређаји су подељени уличним полицијским патролама, мотоциклистичким патролама, патролним бродовима, патролама на међународним граничним прелазима и полицијским станицама.

Из МУП наглашавају да полиција ПОС уређаје за наплату новчаних казни већ користи на терену, али да се казне могу још увијек наплаћивати у готовини, док од 1. јула то више неће бити могуће.

Грађанин који плати казну на лицу мјеста платном картицом добиће потврду да су новчана казна и трошкови поступка плаћени, као и слип о обављеној трансакцији путем ПОС уређаја.

Плаћањем новчане казне карицом на лицу мјесту износ казне се умањује за половину.

Прописане новчане казне се крећу у распону до 2.000 куна (265 евра) за физичко и одговорно лице у правном субјекту, затим до 5.000 куна (664 евра) за физичко лице предузетника и до 15.000 куна (1.992 евра) за правно лице.

Ако грађанин није у могућности да плати новчану казну на лицу мјеста јер нема картицу код себе, или нема довољно средстава на рачуну или из неког другог разлога, полицијски службеник ће му уручити обавјештење о почињеном прекршају.

Уколико грађанин плати казну у року од три дана од примања обавјештења о прекршају и доказ о извршеној уплати достави тијелу које је утврдило прекршај. сматраће се да је новчана казна наплаћена на мјесту на којем је почињен прекршај уз умањене износа за половину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана