У Херцег Новом проглашена епидемија жутице

ГС
Foto: Илустрација

У Херцег Новом је још 14. септембра проглашена епидемија жутице, односно Хепатитиса А.

Ту информацију потврдила је Новском потралу епидемиолошкиња Дома здравља Херцег Нови, Слађана Зградић, преносе Вијести.ме.

- Акутно запаљење јетре проузроковано Хепатитис А вирусом припада групи цријевних заразних болести. Најчешће се ради о благој болести која не оставља посљедице нити хронично носилаштво вируса и не треба дизати панику, али треба упозорити становништво - наглашава Зградић.

Зато су из Дома здравља о епидемији обавијестили Институт за јавно здравље, а дописе са препорукама за већи степен хигијене руку, тоалета, просторија, послали су свим већим колективима, школама, вртићима, Опћини.
Каснили налази
- Прије мјесец и по су почели спорадични случајеви, углавном, међу одраслом популацијом. Наша основна брига је здравље грађана и зато, с обзиром да су почетком септембра биле и рестрикције воде, из бојазни да не дође до већег ширења болести, моја обавеза као превентивца и епидемиолога била је да обавијестим све колективе који имају најосјетљивију популацију - истиче Зградић.

Иако је епидемију прогласила 14. септембра, медији нису до сада званично обавијештени о томе, што саговорница Новског портала донекле правда тиме што су каснили налази и потврде случајева. Свакако сматра неопходним информисати јавност да не би било панике и дезинформација, те да би се побољшала хигијена.

- Од половине јула до данас је регистровано 15 случајева. Они више нису заразни. Након три недјеље од појаве симптома особе више нису заразне. Обрадили смо све контакте и пратимо ситуацију. Битно је да најосјетљивији, дјечији колективи то знају и да обрате пажњу на хигијену, јер ту су дјеца која немају имунитет - казала је она.

Посљедњих пар година се није дешавало да има оволики број случајева у херцегновској општини, али жутице има и у другим приморским градовима.

- Знам да се у Боки појавила жутица, а зашто и како, немамо конкретних потврда.Оволики број случајева у кратком времену говори о једном заједничком извору, који је можда био вода, можда храна, на жалост, то не можемо потврдити шта је узрок заразе. Ријеч је о одраслима, имали смо једно обољело дијете, али оно је контакт свог оца. Петнаестак особа је из све три општине Боке било хоспитализовано кроз инфективну клинику - поручила је Зградић.

Она не може тачно да каже колико је сада заражено особа Хепатитисом А, јер та инфекција зависи од пуно фактора. То је прије свега болест прљавих руку.

Живи у канализацији
- То је вирус који живи у канализацији, у отпадним водама, а дјеца су нам најугроженија, јер им је слабија хигијена руку. На сву срећу она имају благу клиничку слику и буду асимптоматски случајеви. Немамо доказ да је вода са чесме узрок заразе, јер би у том случају било много више случајева. Не могу зато ни препоручити да воду треба прокувавати, и даље се раде испитивања и ако будемо имали потврду узрока, објавићемо - наглашава Зградић.

Додаје да су симптоми заразе слични стомачном вирусу, што отежава дијагностику. Јавља се бол у стомаку, повраћање, мучнина, температура, губитак апетита. Неки малаксали пацијенти су се обраћали мислећи да имају корону. На крају када добију жуту боју коже схвате да имају можда Хепатитис А, објашњава она.

- Оно што треба да знају сви када виде свијетлу столицу, а тамну мокраћу, то је један од правих знакова који указују на постојање вируса. Онда се ураде анализе, виде се параметри јетре и даље се испитује крвна слика и добије серолошка потврда. Особе буду заразне недјељу до двије прије почетка симптома, а три недјеље након почетка симптома је максимум који особа може бити заразна. Лијечење пролази без великих посљедица. Али када је велики број обољелих постоји могућност да се код некога све искомпликује - поручила је Зградић.

- Период инкубације за Хепатитис А је јако дугачак, од двије недјеље до чак 50 дана. Особе које су биле у директном контакту, или јели храну која је та особа припремала, а није опрала руке, имају шансу у наредних 50 дана да се разболе. Због тога је Хепатитис А јако досадан, јер он ће "да капље и капље". Ако немамо свијест о томе у популацији, колективима и институцијама задуженим за чистоћу града и не штитимо се, онда ће вирус да се шири - закључује Зградић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана