У Црној Гори заражен сваки трећи наставник, мијењају их студенти

Срна
У Црној Гори заражен сваки трећи наставник, мијењају их студенти

ПОДГОРИЦА - У Подгорици је од почетка школске године сваки трећи наставник био заражен, због чега управе школа ангажују студенте и апсолвенте који држе часове и мијењају просвјетне раднике, саопштила је вршилац дужности предсједника Синдиката просвјете Славка Бошковић.

Она је оцијенила да је можда боље прећи на онлајн наставу, него да се просвјетни радници разболијевају.

"Наставници су прихватањем модела непосредне наставе, односно враћања у клупе, прихватили знатно веће оптерећење, јер морају један час да предају два пута, с обзиром на то да су одјељења подијељена у двије групе по 15 ђака", навела је Бошковићева за подгорички "Дан".

Према њеним ријечима, у већим градовима и школама они дупло раде, а Синдикату претходних дана стижу информације да је све већи број наставника болестан.

"Кад би се то прерачунало, имамо податке да је сваки трећи наставник на нивоу Подгорице од 1. октобра и почетка школске године био болестан", навела је Бошковићева.

Она је рекла да је тренутно више обољелих него у првом полугодишту када је била онлајн настава.

"Имамо ситуацију да су у Основној школи жСутјескаж у Подгорици три од четири наставника математике заражена, због чега апсолвенти са Природно-математичког факултета држе наставу. У другој школи имамо ситуацију да учитељица када заврши са својим одјељењем, иде у другу школу гдје мијења колегиницу која је тренутно одсутна јер је заражена вирусом корона", навела је Бошковић.

Она је додала да стање у великим школама нимало није једноставно, и да ће се вјероватно инфекција међу колегама наставити.

"Ништа се није поправило ни када је у питању обезбјеђивање личне заштитне опреме за просвјетне раднике. Учитељи и просвјетари купују маске и опрему од свог новца", рекла је Бошковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана