У Црној Гори дозвољени - музика у баштама, посјете у затворима, улазак из Русије...

Срна
У Црној Гори дозвољени - музика у баштама, посјете у затворима, улазак из Русије...

ПОДГОРИЦА - Новим мјерама борбе против вируса корона у Црној Гори дозвољена је музика уживо у баштама угоститељских објеката, речено је данас на конференцији за новинаре Министарства здравља, Клиничког центра Црне Горе и Института за јавно здравље.

Дозвољена су само сједећа мјеста у локалима, а музика уживо од 18.00 до 21.00 час, док прије 18.00 и послије 21.00 час не може бити никакве музике.

Епидемиолог у Институту за јавно здравље Радица Раичевић рекла је да је дозвољена посјета брачног друга у затворима уз негативан пи-си-ар тест не старији од 72 часа.

"Дозвољава се улазак црногорским држављанима и странцима из Русије, Бјелорусије, Украјине и Сјеверне Македоније без теста на вирус корона, позитивног серолошког теста или са доказом да су најмање седам дана прије уласака у Црну Гору вакцинисани другом дозом вакцине против вируса корана", навела је Раичевићева.

Она је напоменула да се у Никшићу, Беранама, Мојковцу и Колашину дозвољава похађање наставе у образовним установама, а ублажене су и друге мјере, док актуелне мјере остају у општинама Пљевља, Шавник и Андријевица.

Раичевићева је рекла да се вакцином "астра зенека" до 21. априла вакцинисало 17. 647 грађана Црне Горе.

"Прву компоненту вакцине жспутњик веж примила је 6.781 особа, а другу 6.342. Кинеском вакцином жсинофармж до сада се вакцинисало 27.375 грађана. Укупно имамо 58.145 датих доза вакцине", додала је Раичевићева.

Директор Клиничког центра Црне Горе Љиљана Радуловић рекла је да се у тој установи налази 110 пацијената позитивних на вирус корона, што значи да први пут попуњеност ковид капацитета износи само 60 одсто.

Од 110 пацијената, седам је на инвазивној, а 11 на неинвазивној вентилацији, док је 55 животно угрожено.

"Ово је најбоље стање које смо имали у претходном периоду", истакла је Радуловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана