У црногорским банкама 91 особа има депозите веће од милион евра

ГС
Foto: Илустрација

У Црној Гори је на крају октобра 91 особа имала депозите више од милион евра у банкама, од чега су њих 34 црногорски држављани, а остало страни држављани.

Према посљедњим расположивим подацима о 50 највећих депонената, које су банке доставиле Централној банци Црне Горе (ЦБЦГ), на дан 31.10. 2023. године, 91 физичко лице има депозит већи од милион еура, рекли су из ЦБЦГ.

Из ЦБЦГ нису одговорили на питање ко су највећи депоненти, јер у складу са Законом о кредитним институцијама, податак о власнику и износу депозита представља банкарску тајну.

У структури десет највећих депонената физичких лица, троје су резиденти, а седморо нерезиденти и то из Индије, Израела, Велике Британије, Србије и Украјине.

Укупни депозити десет највећих депонената у банкама износе 336,8 милиона еура и крећу се у распону од 23,3 до 51,8 милиона еура.

"У структури највећих депонената преовладавају шест правних лица резидената, слиједе три правна лица нерезиденти и једно физичко лице, такође нерезидент", казали су из ЦБЦГ.

Највећи депозит правног лица (предузећа), резидента, износи 51,8 милиона еура.

Према подацима ЦБЦГ, укупни депозити у банкама у септембру 2023. године износили су око 5,5 милијарди еура и забиљежили су интензиван раст од 11,24 посто на годишњем нивоу, док су на мјесечном нивоу порасли 0,37 посто.

Од тога су депозити становништва били 1,8 милијарди, што је раст од 12,94 посто у односу на исти мјесец претходне године, док је на мјесечном нивоу повећање од 1,24 посто, преносе вијести.ме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана