Трамп продужио одлуку о повишеном степену упозорења за Балкан

Срна
Трамп продужио одлуку о повишеном степену упозорења за Балкан
Трамп продужио одлуку о повишеном степену упозорења за Балкан

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп продужио је одлуку о повишеном степену упозорења у вези са западним Балканом, која је на снази од 2001. године откако је донио тадашњи предсједник Џорџ Буш.

Трамп је у обавјештењу упућеном Конгресу САД, које је објавила Бијела кућа, навео да поступци људи који пријете миру и међународним напорима за стабилизовање ситуације на западном Балкану, укључујући чинове екстремистичког насиља и опструкције и даље представљају необичну пријетњу државној безбједности и спољној политици САД, јавио је “Глас Америке”.

“Из тог разлога, повишени степен упозорења, који је проглашен 26. јуна 2001. године, као и мјере усвојене тог датума, морају ефективно да се наставе и послије 26. јуна 2019. године”, истакао је Трамп.

Буш је 2001. године прогласио повишени степен упозорења у вези са западним Балканом, како би се САД суочиле са наводном необичном пријетњом државној безбједности и спољној политици, која се састоји у наводном учествовању, помагању, спонзорисању или пружању подршке екстремистичком насиљу у Бившој Југословенској Републици Македонији и у другим дијеловима западног Балкана.

Као пријетњу САД, Буш је тада навео и могућност ометања спровођења Дејтонског споразума у БиХ и Резолуције 1244 Савјета безбједности УН од 10. јуна 1999. године на Косову и Метохији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана