Тијесна битка за фотељу на Пантовчаку: Водећу тројку дијели три одсто гласова

dnevnik.hr
Тијесна битка за фотељу на Пантовчаку: Водећу тројку дијели три одсто гласова

ЗАГРЕБ - Да се данас одржавају избори у Хрватској, Колинда Грабар-Китаровић добила би 27,4 одсто гласова, одмах иза ње су Зоран Милановић с 24 одсто те Мирослав Шкоро с 23 одсто.

Прва три кандидата тако се налазе унутар статистичке погрешке. Што значи да сљедеће двије седмице могу довести до значајних промјена у овом поретку.

Мислав Колакушић је на 8,2 одсто. Слиједе Иван Пернар с 2,9 одсто, Дејан Ковач би добио 2,6 одсто, а Далија Орешковић 1,3 одсто те на крају ту је и Дарио Јуричан с 1,2 одсто.

Остали предсједнички кандидати добијају испод 1 одсто подршке: Недјељко Бабић, Анто Ђапић и Катарина Пеовић. Међу бирачима који су се изјаснили да ће сигурно изаћи на изборе још увијек има 8 одсто неодлучних. С обзиром на односе међу прва три кандидата, предстоји битка за сваки глас.

Колинда тијесно води против Милановића

Колинда Грабар-Китаровић води и у другом кругу предсједничких избора с 44,2 одсто испред Зорана Милановића који би добио 39,2 одсто. На биралишта неће изаћи 10,9 одсто, а не зна 5,8 одсто испитаника.

Предсједница, наравно, има 100 одсто потпоре бирача ХДЗ-а, али и 56 одсто бирача Мирослава Шкоре. Зоран Милановић може рачунати на више гласова лијево либералних и популистичких кандидата. Колакушићеви бирачи, њих 57 посто, дали би глас Милановићу. Ту је и већина бирача ХСЛС-ова кандидата Дејана Ковача па до 100 одсто бирача Анте Ђапића.

Шкоро побјеђује Колинду

У случају другог круга и сраза Мирослава Шкоре и Колинде Грабар-Китаровић – Мирослав Шкоро добија 45,2 одсто, а Колинда Грабар-Китаровић 34,4 одсто. На биралишта у том случају не излази 14,7 одсто испитаника, а не зна њих 5,7 одсто.

Мирослав Шкоро у другом би кругу добио, међу осталим, и 31 посто ХДЗ-ових бирача, али и већину бирача Зорана Милановића, Мислава Колакушића или Ивана Пернара. Колинда Грабар-Китаровић може рачунати на 66 одсто бирача ХДЗ-а и само у другом кругу већина бирача Далије Орешковић била би уз Колинду Грабар-Китаровић.

Шкоро побјеђује и Милановића

Мирослав Шкоро би побиједио и Зорана Милановића с 47,1 одсто, а Зоран Милановић би освојио 36,9 одсто бирача. Никога не би бирало 10,3 одсто испитаника, а њих 5,7 одсто не зна.

Мирослав Шкоро добива већину бирача ХДЗ-а, њих 74 посто. Очекивано и 61 одсто бирача Колинде Грабар-Китаровић гласовало би за Мирослава Шкору. Бирачи Мислава Колакушића благо нагињу Шкори, али су подијељени, баш као и бирачи Дејана Ковача. Зоран Милановић може рачунати на већину бирача Далије Орешковић или Ивана Пернара.

Ко су бирачи?

Колинда Грабар-Китаровић већином гласове може добити међу бирачима старијим од 60 година и ту осваја 33 одсто. Исто тако је и с онима који имају основну школу, гдје може добити 37 одсто, а ту је и Далмација гдје води с 31 одсто.

Зоран Милановић пак већу заступљеност има међу женама, гдје може добити 27 одсто, ту су такође бирачи изнад 60 година, а када би само они гласовали, Милановић би добио 35 одсто гласова и Загреб је средина у којој Милановић тренутачно води с 28 одсто.

Бирачи Мирослава Шкоре су од 30 до 44 године и ту би Шкоро добио 32 одсто, исто је и међу бирачима са средњом школом гдје може рачунати на 25 одсто и на крају води у Славонији с 30 одсто.

Ко ће одлучити изборе?

Неодлучни, али и дисциплиноавани бирачи. Видљиво је како већу жељу за изласком на биралишта имају бирачи ХДЗ-а и СДП-а.

Већи је интерес међу старијим бирачима, тачније онима изнад 60 година, али и високообразованим бирачима.

Већу жељу за изласком на биралишта имају испитаници у Истри и Приморју, Загребу те сјеверу Хрватске.

Истраживање је провела агенција ИПСОС на узорку од 1.000 грађана Републике Хрватске. Истраживање је проведено између 4. и 6. децембар 2019. године телефонском методом.

Максимална погрешка узорка износи +/- 3,1%, а за рејтинге странака +/-3,7%.

Важно је напоменути како су тестирани само сигурну бирачи који мисле изаћи на биралишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана