Тајани разбјеснио Хрвате и Словенце изјавом о Истри

Агенције
Тајани разбјеснио Хрвате и Словенце изјавом о Истри

Загреб - Председник Европског парламента Антонио Тајани разбјеснио је Хрвате и Словенце.

Он је током церемоније обиљежавања Дана сјећања у италијанској Базовици Истру и Далмацију назвао италијанском.

“Живео Трст, живела италијанска Истра, живјела италијанска Далмација”, рекао је Тајани у говору поводом Дана сјећања на жртве егзодуса из Истре, Ријеке и Далмације, преноси загребачки Индекс.

Он је на свом Фејсбуку објавио и видео-снимак са церемоније у коме је рекао да данас одаје почаст палим жртвама мржње према Италијанима, које су починили “они који су на униформи имали црвену звијезду” и додао да ће у Европском парламенту подсјетити на “трагедију везану за Трст”.

Он је рекао и да Трст симболизује национални идентитет Италијана, као и да су у том граду пуно патили иако су били присиљени да напусте подручје у коме су живјели.

“На крају су, захваљујући истини и правди, побједили и зато данас славимо успомену на те страшне године и надамо се да се ово више никада неће догодити. Успјели смо да избјегнемо да се заувијек угаси свјетло над догађајима у Трсту”, рекао је Тајани.

Такође, он је подсјетио да се не смије допустити да се у Венецуели у којој живи пуно Италијана понови “комунистичка диктатура као Титова”.

Индекс наводи да је идеја о италијанској Истри и Далмацији била једно од главних начела италијанског фашизма насталог двадесетих година прошлог вијека. Индекс подсјећа да се тајним Лондонским уговором из 1915. године Италија обавезала да ће ратовати на страни Антанте, али је заузврат тражила велики дио источнојадранске обале која је у то вријеме била део Аустро-угарске монархије, а након рата, новембра 1918. године, италијанска војска окупира је велики дио Далмације.

Двије године касније потписан је Рапалски уговор између тадашње Краљевине СХС и Италије, по коме су Италији припали Трст, Горица, Градишка и део Крањске, Истра, Задар, острва Црес и Лошињ, Ластово и Палагружа.

Након Другог свјетског рата Далмацију и Истру ослобађају партизани.редставник кабинета предсједника Европског парламента Антонија Тајанија изјавио је да је његова изјава да су Истра и Далмација италијански, није добро интерпретирана, да није мислио ништа лоше и да се неће извинити због ње.

“Он никада није рекао да су Истра и Далмација део Италије. Било би лудо то тврдити. Истра и Далмација су Хрватска”, речено је сајту Индекс у Тајанијевом кабинету.

Из Тајанијевог кабинета поручили су да је он говорио у историјском контексту.

“То је препознавање историје и важно је да сви знају историју како не бисмо старе грешке понављали у будућности. Није коректно рећи да је Тајани икога оптуживао или правио подјеле, он је комеморирао жртве италијанске стране, али и све жртве тог несретног периода”, речено је у кабинету уз коментар да су свијесни да су Истра и Далмација сада дио Хрватске и да је Тајани говорио о “оном времену”.

“Комеморирали смо то вријеме у којем се то догодило. Говорио је о том ратном времену у којему су људи убијени и у којем су многи Италијани избјегли из Далмације. Рат је лош за све. Тајани није говорио о садашњости, па он је гласао да Хрватска уде у ЕУ”, речено је у кабинету.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић осудила је ову изјаву Тајанија, истичући да су апсолутно неприхватљиви историјски ревизионизам и иредентизам, те да темељи ЕУ и њених институција не почивају на таквим вриједностима.

“Одлучно одбацујем и осуђујем покушаје мијењања историје и посезање за хрватском територијом. О томе ћу обавијестити италијанске и ЕУ институције”, саопштила је Китаровићева.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, такође, је указао да изјава Тајанија има назнаке територијалних претензија и ревизионизма.

“Хрватска влада и ХДЗ ће се увијек снажно противити било каквим изјавама које би могле имати било територијалне, било ревизионистичке претензије”, додао је Пленковић, који је и предсједник ХДЗ-а.

И премијер Словеније Марин Шарец написао је на “Твитеру” да је ријеч о историјском ревизионизму без преседана.

“У суботу сам говорио о жељи неких да промијене словеначку историју. Исто се догађа у Италији. На несрећу, од стране политичара који су службеници ЕУ. Ово је историјски ревизионизам без преседана. Фашизам је био усмјерен на уништење словеначке нације”, навео је Шарец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана