Свјетска банка: Западни Балкан би због пандемије могао бити на ивици сиромаштва

Танјуг
Свјетска банка: Западни Балкан би због пандемије могао бити на ивици сиромаштва

ПОДГОРИЦА - Свјетска банка (СБ) је процијенила да би на западном Балкану, да владе нису увеле одређене мјере, корона криза отјерала најмање 400.000 људи у сиромаштво, а ако потраје дуже, чак и 950.000 у периоду од јуна до августа.

Виши економиста СБ Транг Ван Нгујен нагласила је да би, имајући у виду даљу неизвијесност и други талас пандемије, ситуација могла бити још гора.

“Државе су већ предузеле одређене кораке и конкретне мјере, а осим тога и цивилни сектор и међународне организације могле би да уложе додатне напоре да се поједине празнине, када је у питању пружање социјалних услуга, попуне“, закључила је она.

Када је у питању утицај корона вируса на сиромаштво у земљама западног Балкана, одговорила је да ће приходи претрпјети јак ударац, посебно у секторима који буду најтеже погођени кризом, а губитак прихода значи да ће и већи број становника бити изложен сиромаштву.

"Чак и прије кризе смо процијенили да отприлике једна петина становништва у региону живи у сиромаштву", рекла је Танг Ван Нгујен.

Према њеним ријечима, с једне стране постоје породице које су већ сиромашне и које зависе од прихода које имају седмично или свакодневно и они ће бити посебно погођени кризом.

"С друге стране, имате породице које су близу сиромаштва. Оне нису прије кризе биле сиромашне, али се ослањају на нека мање сигурна запослења или чак запослење у неформалном сектору, па им сада са овом кризом прети потпуна опасност да пређу у категорију сиромашног становништва“, тврди Нгујен и додаје да милиони људи из овог региона раде у Европи и шаљу новац кући, а сада ће и то вјероватно бити погођено кризом.

Нгујен је казала је агенцији Мина-бизнис, преноси РТЦГ, да би, у случају да се деси други талас пандемије и слична ситуација понови до краја година, ефекат могао бити много гори ако не буде никаквих владиних политика.

Биљешке СБ, које су презентоване крајем маја, представљају допуну раније објављеног Редовног економског извештаја за западни Балкан и, осим на сиромаштво, односе се на област фискалне политике, финансијског сектора, тржишта рада и социјалне заштите.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана