Свађа у Хрватском генералском збору због сусрета са генералима БиХ

Танјуг
Свађа у Хрватском генералском збору због сусрета са генералима БиХ

ЗАГРЕБ - Пензионисани генерал, потпредседник Хрватског генералског збора Љубо Ћесић Ројс позвао је предсједника тог збора Маринка Крешића да поднесе оставку и назвао га "велеиздајником", због сусрета са, како је навео, тзв. генералима БиХ.

Ројс је један од 12 генерала потписника отвореног писма којим су реаговали на сусрет представника Генералског збора са генералима БиХ.

“Не само да смо се успротивили, ограђујемо се од тог сусрета. Ја сам заменик председника Хрватског генералског збора и баш то ме мало разочарало код мог приватно и кума (Маринка) Крешића који је сигурно јако добар човјек, из добре породице, али не знам како је могло да му се омакне да иде на састанак с удружењем генерала из БиХ”, рекао је Ројс.

Он је за загребачку Н1 тв. рекао да је у Збору било ријечи о одласку код предсједника Мешихата Исламске заједнице Азиза и то је, каже, подржано.

"Али није рекао да иде на сусрет с тим тзв. генералима удружења БиХ. Друго, ако је удружење генерала БиХ, ту треба да буду представљени и Хрвати и православци", каже Ројс. Сматра да, ако је тај сусрет био поводом Дана државности, требало га је организовати у просторијама Генералског збора. Сусрет са генерила БиХ је оценио неприхватљивим, а за оне који су, како каже, планирали је "пропаст".

“Скупштина је одабрала председника, одабрала је мене, одабрала је и 11 чланова Управног одбора. Покренућемо да се сазове ванредна скупштина, а за мог кума би најбоље било, ја бих на његовом месту поднео оставку, сазвао Скупштину па ако га опет изаберу, онда има легитмитет. Ово је по мени велеиздаја”, рекао је Ројс.

Сматра да је његов кум Крешић насео и додао да се по Мостару прича да су "послати одозго".

Гарантује, међутим, да их нису послали на председник државе ни владе, али не искључује могућност да их је послао некадашњи шеф државе Стјепан Месић.

"Можда је онај брадати, не знам како га више зову, за мене велеиздајник, бивши предсендик Стјепан Месић, он је био у Сарајеву, он ту можда има своје прсте. То је срамотан чин што су направили. Сватко ко ради, тај и греши, Морају се оградити од тога, признати да су преварени, пасти на колена", казао је Ројс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана