Сутра обиљежавање дана сјећања на Јадовно

Срна
Сутра обиљежавање дана сјећања на Јадовно

БАЊАЛУКА - У Хрватској ће сутра бити обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38.000 православних Срба у комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске /НДХ/ Госпић-Јадовно-Паг.

Обиљежавање Дана сјећања организују Српско народно вијеће /СНВ/ заједно са Координацијом јеврејских општина Хрватске, Епархијом горњокарловачком Српске православне цркве и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Програм почиње у 10.30 часова крај Шаранове јаме, гдје ће се бити служен помен за жртве побијене на том или другим крашким локацијама Велебита.

У 11.00 часова предвиђено је полагање вијенаца поред централног споменика на Јадовну, а потом одлазак у увалу Слана /острво Паг/, саопштено је из СНВ-а.

Испловљавање трајекта из луке Карлобаг према ували Слана на острву Паг предвиђен је за 13.30 часова.

Након завршетка комеморативног програма на мјесту једног од најсуровијих усташких логора, обезбијеђен је повратак у луку Карлобаг.

Из СНВ-а наводе да је из Загреба обезбијеђен и превоз за новинаре, а аутобус креће у 5.45 часова са Главне аутобуске станице.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких лорога намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

За само 132 дана постојања у првом ликвидационом центру НДХ Госпић-Јадовно-Паг страдало је најмање 38.000 православних Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана