Суспендовани хрватски полицајац одбацио оптужбе Србије за шпијунажу

Агенције
Суспендовани хрватски полицајац одбацио оптужбе Србије за шпијунажу

Загреб - Суспендовани хрватски полицајац и бивши истражитељ МУП за ратне злочине на Овчари код Вуковара Никола Кајкић одбацио је у понедjељак оптужбе Србије.

Он се према ранијим наводима терети за шпијунажу, а те оптужбе он је назвао глупостима, лажима и конструкцијама.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је часно и одговорно радио полицијски посао, све док у јулу није удаљен из службе због тешке повреде службене дужности, пренијела је агенција Хина, наводећи да је Кајкић и предсједник Националног синдиката полиције.

Безбједносно-информативна агенција саопштила је недавно да је Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици поднијела кривичну пријаву против бившег припадника МУП-а Србије Дражена Летића и држављанина Хрватске Николе Кајкића због шпијунаже.

Хрватска Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА) реаговала је током викенда на оптужбе из Србије и оцијенила да је ријеч о “конструисаној кривичној пријави којом се жели скренути пажња домаће и међународне јавности с озбиљних афера у Србији, укључујући сумњу у корупцију и незакониту трговину оружјем Србије с иностранством и објаву снимка у којој руски обавијештајац предаје новац официру Војске Србије”.

У саопштењу објављеном на страницама СОА наведено је да “посебно забрињава чињеница да Србија системски злоупотребљава свој сигурносни апарат за ометање расвјетљавања судбине насилно одведених и несталих особа током Домовинског рата и за прикривање ратних злочина почињених над хрватским цивилима и војницима током великосрпске агресије на Хрватску, између осталог и оптужницама за шпијунирање у корист Хрватске”.

Кајкић, који је бивши истражитељ хрватског МУП за ратне злочине на Овчари, данас је одбацио било какву везу с хрватском обавијештајном службом и тврдње да је био агент, и навео да му је једини приоритет био проналазак гробница с несталим особама. Притом је, додао је, пристао да разговара са свима који су били укључени у убијање “наших људи”, пренијела је Хина.

“Ако је гријех у Србији доћи до информације гдје су нестали, онда је то срамота од државе”, рекао је Кајкић и додао да су повјерење у њега имали и грађани српске националности.

Према његовим ријечима, послије суспензије у МУП српска обавијештајна служба му је три пута нудила новац за сарадњу и повезивање са српским агентима у Хрватској, и то преко Дражена Летића којег Србија заједно с њим сумњичи за шпијунажу.

Кајкић тврди да су спрске службе тражиле од њега податке о исказима Срба у предмету Овчара, као и спајање с особама које у Хрватској издају пасоше и могу да провере за којим се грађанима Србије у Хрватској трага. Он је такође навео да сматра да је ријеч о шпијунском рату којем није дорастао и додао да се осјећа несигурно.

Он је одбацио и било какву повезаност хрватског фудбалера Луке Модрића с тим случајем, а Хина подсјећа да су поједини медији у Србји навели капитена хрватске репрезентације као могућег финансијера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана