Суђење за злочине над Србима у Осијеку: Главаш оптужио крунског свједока за убиство у гаражи

Глас Српске
Суђење за злочине над Србима у Осијеку: Главаш оптужио крунског свједока за убиство у гаражи

Осијек - У загребачком Жупанијском суду јуче је почело поновљено суђење Бранимиру Главашу за злочине над Србима у Осијеку деведесетих година прошлог вијека, који је кривичну пријаву за злочине против Срба подигао против крунског свједока Крунослава Фехира.

Тако је Бранимир Главаш, првоосумњичени за те злочине, поднио кривичну пријаву против Крунослава Фехира, кључног свједока на суђењу, тврдећи да је Фехир убио српског цивила Чедомира Вучковића.

Како преносе хрватски медији, позивајући се на Жупанијски суд у Загребу, Главаш тврди да је управо Фехир, који је тада имао 16 година и био члан његове такозване “заштитне чете”, у августу 1991. усмртио Вучковића.

Главаш и његови сарадници су, на основу Фехировог исказа, већ били осуђени, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд.

Главаш је већину казне провео у затвору у ФБиХ, гдје је побјегао уочи изрицања прве пресуде.

И Главаш и суоптужени одбацују оптужбе за злостављања и мучења бројних Срба у Осијеку, које је тужилаштво подвело под случајеве “гаража” и “селотејп”.

Према свједочењима, Главаш и његови људи су убијали Србе у Осијеку 1991, а Бранимир Главаш, тада командант одбране града, издао је наредбу према којој су припадници Хрватског вијећа по Осијеку хапсили поједине Србе, испитивали их, а затим их одводили на обалу Драве, гдје су ликвидирани и бачени у ријеку.

Сви лешеви пронађени су завезаних руку и са селотејпом залијепљеним преко уста.

Цијела “операција” одвијала се тако да је Главаш појединим припадницима својих снага достављао цедуљице на којима је било назначено кога и гдје треба да “покупе”.

Тамо би их дочекала друга екипа, која је потом била задужена за мучење, док је за одвођење и ликвидацију био задужен трећи тим.

На суђењу које је обновљено, и Главаш и његови сарадници и даље тврде да нису криви.

 

Врховни суд

Ново суђење у случајевима “гаража” и “селотејп” заказано је након што је Врховни суд почетком јануара укинуо одлуку ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда из марта прошле године, према којој је поновљено суђење Главашу требало да буде одвојено од поступка његовим суоптуженима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана