Судбина Темељног уговора са СПЦ и даље неизвјесна

Танјуг
Судбина Темељног уговора са СПЦ и даље неизвјесна

ПОДГОРИЦА - Демократска партија социјалиста (ДПС) предсједника Мила Ђукановића још није одлучила шта ће предузети ако влада премијера Дритана Абазовића у петак, упркос противљењу те странке од чије подршке зависи опстанак владе, усвоји текст темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ), пишу подгоричке Вијести.

И док потписивање Темељног уговора са СПЦ и даље прати неизвјесност, из владе је листу речено да нема препрека да се такав уговор потпише са неканонском Црногорском православном црквом, иако је Васељенска патријаршија не признаје.

"ЦПЦ је регистрована у Министарству правде као и свака верска заједница.

Ту нема ничег спорног - с аспекта државе они су вјерска заједница", речено је подгоричком дневнику из владе, а након што је премијер Дритан Абазовић позвао јуче непризнату ЦПЦ да с владом закључи уговор какав је најављиван и са СПЦ.

Челник непризнате ЦПЦ Михаило, изјавио је јуче подгоричким медијима да неће потписати темељни уговор "у ком се не гарантује служба у црногорским светињама".

Истовремено, амбасадори држава Европске уније (ЕУ) изразили су забринутост да би потписивање темељног уговора могло да изазове политичку нестабилност и доведе до "пада" владе Дритана Абазовића.

Такав став они су пренели премијеру на двочасовном састанку које је одржан у петак у Подгорици, потврђено је Вијестима из више извора.

А пре него што извршна власт буде расправљала о темељном уговору са СПЦ, он мора да прође Комисију за политички систем, којом предсједава потпредсједник владе и министар одбране, Рашко Коњевић (СДП).

Комисија, према Пословнику владе, одлучује већином гласова присутних чланова. Ако документ не прође то тело, не би требало да иде пред министре и премијера.

Међутим, како је Вијестима појашњено из владе, премијер има право да материјал уврсти на дневни ред иако није добио подршку Комисије.

Из Абазовићевог кабинета листу су потврдили да ће влада о темељном уговору одлучивати квалификованом већином, иако то није предвиђено Пословником, али јесте коалиционим споразумом партија нове власти.

Оне су се договориле да се влада о питањима "од виталног државног и националног интереса", као што су темељни уговор, регионална иницијатива Отворени Балкан и попис становништва, изјашњава на тај начин.

Шеф државе и лидер ДПС-а Ђукановић, поновио је јуче да влада не треба да жури с одлуком о потписивању темељног уговора са СПЦ. Он је новинарима након отварања "Пословних разговора Црна Гора - Република Сан Марино", рекао да актуелна верзија уговора није прихватљива за ДПС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана