Суд одлучио: Повратнику у Сиску повријеђено право на слободу кретања

ГС
Суд одлучио: Повратнику у Сиску повријеђено право на слободу кретања

СИСАК - Сишчанину Јовану Дмитровићу (74) судови су повриједили право на слободу кретања и бирање боравишта које је загарантовано и Уставом и Конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, јеедногласни закључак свих судија Уставног суда, преносе хрватски медији

Дмитровићу је полиција одјавила пребивалиште по службеној дужности и морао је да врати личну карту, одлучила је ПУ сисачко-мославачка 2018. јер, како је установљено, није живио на адреси у Сиску на којој је био пријављен.

Међутим, Дмитровић такву одлуку није прихватио упркос томе што су одлуке полицијских управних тијела потврђене и у првостепеном и у другостепеном поступку па је поднио уставну тужбу те је одлука о његову пребивалишту укинута и Управни суд у Загребу ће морати поновно одлучивати о његовој жалби.

Дмитровић је био пријављен на адреси у Сиску од 2008, када је са Средишњим државним уредом за обнову и стамбено збрињавање склопио уговор о најму кроз програм збрињавања повратника. У јулу 2018. затражио је замјену стана због болести. Регионални уред у Петрињи затражио је од полиције да провјери пребива ли Дмитровић на тој адреси. Полиција је обавила провјеру, обавијестила уред да Дмитровић тамо не станује, а њему оставила позив да се изјасни о наведеним чињеницама.

Он је дошао касније од рока назначеног на позиву, изјавио да живи на наведеној адреси, при чему је приложио рачуне за режије, и појаснио да због болести избива с адресе. Полиција је одлучила да му одјави пребивалиште и наложила је да врати личну карту.

"Многобројни су разлози да нека особа буде привремено одсутна из свог дома, па и више тједана и мјесеци, а да тиме не престане њена намјера да на одређеном мјесту трајно живи. Такве су ситуације дуља путовања, привремени рад у другом мјесту или држави, дуље лијечење, образовање и слично и на темељу таквих ситуација тешко се може закључити о престанку трајног настањења неке особе на некој адреси. Када би такве ситуације доводиле до одјаве пребивалишта по службеној дужности или обвезе грађана да сваку такву ситуацију пријављују полицији како би избјегли такву одјаву, то би представљало значајно ограничење слободе кретања", закључили су суци Уставног суда, пише новинар Јутарњег листа Душан Миљуш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана