Стопирани радови на Пељешком мосту, оштећене машине

N1
Стопирани радови на Пељешком мосту, оштећене машине

Први радови на Пељешком мосту почињу у септембру. На градилишту су већ присутне машине, стигли су извођачи и у току су испитивања и припремни радови. Становници околних мјеста у сусједној Хрватској не крију задовољство поводом градње овог моста захваљујући којем очекују бољу повезаност с остатком Хрватске и мање гужве.

Прве машине и опрема кинеског конзорцијума, с којих се раде припремни радови, стигли су у Бријесту на Пељешцу. Невријеме које је јуче погодило ово мјесто задало је муке извођачима радова који раде на њиховој поправци. Мјештани кажу такво невријеме не памте.

“Ја сам од 1967. овдје, не памтим такво невријеме. Чамац ми је потонуо, мотор и све живо. Морали су ставити бокобране, јер да нису ставили све би одлетјело с моста, јер овдје зна велико невријеме бити”, каже Небојша Ковачевић, мјештанин Комарне.

Док се штета не санира, радови не могу кренути, потврдили су за Н1 извођачи радова, који су смјештени у Комарној, малом мјесту у Хрватској, одакле ће почети мост, који ће спојити обалу са полуострвом Пељешац. Тамошњи становници с нестрпљењем чекају његову изградњу.

“Потребан је моме сину који живи у Дубровнику већ три године, а да има мост тамо не би живио, има велику кућу овдје гдје може живјети. Седамдесет километара није баш нешто прећи аутом, али су двије границе проблем. Ако се изгради једним другим животом ћемо живјети”, сматра Мирјана Шешељ, мјештанин Комарне.

У Комарни нема двојбе. Пељешки мост донијеће им, кажу, пуно користи - бољу повезаност с остатком Хрватске и мање гужве.

“За Комарну ће то значити заиста много, за Пељешац, све је ово око 20 км бочно, лијево-десно, за Жупанију Дубровачко-неретванску, за све који препознају ову ситуацију. Ово је нешто посебно”, тврди Вујица Мартин, мјештанин Комарне.

“Колико год људи мислили, и ја сам на почетку мислио да будем против изградње моста, као ружно ће изгледати, стварно је потребан. Ја сам ове године ишао више од двадесет пута на аеродром у Дубровник, никад не знам хоћу ли пет сати прије поћи или касније због гужви”, додаје Ковачевић.

Рок за завршетак градње моста је три године. Велики број радника из Кине, већ је стигао. Како сазнаје Н1 смјештени су у Комарној, Дубокој и на острву Пељешац.

Профит у изградњи Пељешког моста видјели су власници некретнина у околним мјестима који још од шестог мјесеца издају смјештај Кинезима.

Власници кућа и апартмана задовољно трљају руке. А с обзиром на то да се очекује око 300 радника, из кинеског конзорцијума тражили су дозволу од Хрватских шума за градњу радничког, контејнерског насеља на улазу у у Комарну, у који би смјестили одређени број радника.

“Смјештени су код мене у апартманима, на почетку их је било око 10-ак, сад их је око 30. Планира их још доста долазити, почели смо чак и неку кинеску храну кухати”, каже Иво Јерковић, власник виле Били.

Први конкретни радови на градилишту очекују се крајем септембра, када ће се с брода обавити 17 пробних бушења на седам локација стубишта како би се у потпуности одбацила могућност било каквог изненађења на морском дну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана