Стижу нам љетне температуре

ГС
Стижу нам љетне температуре

Регион је претходних дана захватило право љетње вријеме, уз температуре и до 32°Ц. Осим веома топле ваздушне масе, у склопу јужног струјања до нашег подручја стигле су и огромне количине пијеска и прашине и из Сахаре, па је атмосфера била замућена.

Снажан југозападни вјетар био је веома сув и врућ, фенског ефекта, а на неколико локација избили су и шумски пожари.

Током претходне ноћи преко нашег подручја са запада је услиједио продор хладног фронта, уз кишу и пљускове, али и у веома јак западни и северозападни ветар и драстичан пад температуре ваздуха, па је данас било хладније за 10 до 15 степени, а снажно сјеверозападно струјање прочистило је и атмосферу од песка и загађења.

Пред нама је мирна, ведра и прохладна ноћ.

У сриједу ујутро очекује се ведро, у долинама и котлинама са маглом. Прије подне очекује се умјерено, а после подне потпуно наоблачење, али ће се задржати суво.

Дуваће слаб до умјерен југозападни ветар, у Бачкој и у Срему повремено јак.

Јутарња температура од 2°Ц на југу до 8°Ц на сјеверу Србије и у Београду, а максимална дневна биће од 18 до 22°Ц, у Београду до 20°Ц.

У четвртак се очекују сличне температуре ваздуха, уз променљиво облачно вријеме и појачан сјеверозападни вјетар.

Од петка над Србијом и нашим подручјем поново ће ојачати снажан термички гребен са југа, односно са сјевера Африке преко Медитерана, па ће у склопу њега стизати веома топла ваздушна маса.

Очекује се сунчано и веома топло. Максимална температура у петак биће од 20 до 25°Ц, а за викенд и преко 25°Ц, при чему ће најтоплије бити у неђељу и почетком сљедеће седмице, уз темпетатуре до 30°Ц.

Сунчано, веома топло и стабилно време задржало би се све до следеће среде, уз праве летње температуре, уз вриједности од 25 до 30°Ц.

Средином следеће седмице очекује се захлађење и пад температуре ваздуха за 10 степени, па би у периоду од 11-12. априла до средине мјесеца било промјенљиво облачно и свјежије, уз максималне темпеатуре од 15 до 20°Ц. Ипак, и поред тог захлађења, максималне температуре ваздуха остале би око просјечних вриједности за ово доба године, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана