Стефановић: Војска Србије јача - неки из региона не желе то да виде

Срна
Foto: mod.gov.rs

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Небојша Стефановић рекао је да се на војне вјежбе Војске Србије на Пештеру неки из региона жале и да су нервозни, не због бриге за Бошњаке, него зато што не желе да виде јаку Војску Србије.

Коментаришући писања појединих медија из БиХ да Србија "треба добро да размисли о војним вјежбама на Пештеру, који је настањен Бошњацима", Стефановић је рекао да види да се неке земље у комшилуку Србије често брину када Војска Србије јача или има вјежбе.

"Поготово када су те вежбе заиста импресивне, када покажемо шта наша војска има ново, шта је успела да уради и колико су наши војници обучени", рекао је Стефановић за ТВ "Прва".

Наводећи да се неко из региона, из неке друге земље, тобоже страшно брине за неке кошнице и стоку на Пештеру, Стефановић је рекао да се види да ту нема никакве суштине, већ управо нека врста зависти и нека врста порука да не желе да виде јаку Војску Србије.

"Осим ако нису планирали нешто да ураде против Србије, па виде да не могу. Ја то не тврдим, далеко било. Сигуран сам да нису. Ако су, не дај Боже, тако нешто планирали па виде да то неће моћи због наше војске...е, онда могу да разумем тај бес, нервозу и све остало", рекао је Стефановић.

Он је навео да се војне вјежбе на Пештеру не одржавају од прије двије године, него ту војни полигон постоји већ 30 до 40 година, а можда и више.

Стефановић је рекао да нико не живи на полигону Пештер и да пет до шест породица има привремене катуне или пчеле, али да војска сваку штету увијек надокнади и плати.

Он је напоменуо да је тај простор некада припадао војсци и "Србија шумама", али да је реституцијом један дио имања враћен претходним власницима.

Коментаришући примједбе из региона на наоружавање Војске Србије, Стефановић је рекао да када год је Војска Србије била јака, Србија није имала ратове, нити је неко размишљао да јој пријети ни да угрожава безбједност њених грађана.

"Ми ново наоружање не купујемо зато што хоћемо да угрозимо неког, нити имамо неке аспирације према неким од комшија, нити желимо неког да нападнемо. Нити је Србија то икад радила. Србија је једна од малог броја земаља која у својој историји није водила освајачке агресивне ратове, него се бранила", рекао је Стефановић.

Он је нагласио да Србија има довољно искуства кроз историју да је јака онда када јој је војска јака, те додао да ће наставити да опрема своју војску, као и све друге државе свијета.

"Сви се наоружавају, јер су сви схватили да, када дође до неког регионалног сукоба и неко вас нападне, суштински можете да се ослоните само на себе и неће неко други доћи да ратује за вас. Ако вас неко нападне, ви морате бити спремни да се браните", рекао је Стефановић.

Он је додао да је Војска Србије спремна да брани земљу и да је чврст бедем одбране, те поновио да се он залаже за увођење редовног служења војног рока, због оснаживања војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана