Становници вргорске крајине траже заштиту Хрватске војске

Срна
Становници вргорске крајине траже заштиту Хрватске војске

Загреб - Становници Вргорца, рубног далматинског подручја између западне Херцеговине и Макарског приморја, траже да их Хрватска војска заштити од миграната, јер се, како истичу, више не осјећају безбједно.


Нова мигрантска рута иде од Мостара преко Љубушког до Црвеног Грма и Пролога, онда даље преко поља Расток или брдским стазама до Подпролога и Великог Пролога, а коначни циљ је аутопут према Загребу, пише “Слободна Далмација”.

Лист наводи да становници Врогроске крајине причају да мигранти у континуитету наваљују, краду возила и проваљују у куће.

Прије неколико дана двадесетпетогодишњи Сиријац украо је возило испред куће једног младог пољопривредника, затим ударио с њим у брдо и уништио га, а убрзо потом је група миграната покушала провалити у два комбија у самом центру Вргорца.

Мате Вујичић из Ораха, коме су мигранти украли и разбили аутомобил, каже да једино војска може да буде ефикасна како ситуација не би потпуно измакла контроли.

“Све је добро док не страда нечија имовина или не дај Боже нечије дијете и жена. Полиција ради свој посао, али их је премало. Четири полицајца на 20 мигранта. Шта они ту могу”, пита Вујчић.

Предсједник Мјесног одбора Подпролог Марко Јелавић, који је страствени ловац, каже да у посљедње вријеме у брдима налази све више комада одјеће.

“Мигранти су провалили у једну напуштену кућу у Подпрологу, коју су користили као станицу за даље. Недавно сам у брду, на два мјеста, нашао одјећу гдје су се пресвлачили и јели лубенице из поља. Они ноћима ходају по селу”, испричао је Јелавић.

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић рекао је да је војска спремна, ако њену помоћ затражи министар унутрашњих послова.

Према његовим ријечима, то питање је у надлежности Министарства унутрашњих послова, али је безбједност људи на првом мјесту.

“Слободна Далмација” наводи да готово сви мигранти користе мобилне апликације и имају уцртане коридоре преласка граница, те да чак означавају и путеве преласка за неке сљедеће који се одлуче на такве подухвате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана