Шта стоји у закључцима Самита у Познању?

Танјуг
Шта стоји у закључцима Самита у Познању?

Познањ - Лидери који су учествовали на Самиту Европска унија-Западни Балкан у оквиру Берлинског процеса у Познању, једногласно су потврдили европску перспективу региона, наводи се у документу пољске владе о закључцима Самита у Познању.

Подржан је предлог више држава да се организује парламентарни дијалог међу државама западног Балкана, преноси “Јуропиан вестерн Балканс”.

“Учесници су подржали идеју међупарламентарног састанка прије сљедећег самита, а на парламентима је да дефинишу услове и садржај својих састанака”, наводи се у документу.

Наглашена је и подршка за приоритете западног Балкана (Connectivity agenda), регионалну економску зону, као и за јачање владавине права и основних права у региону.

Закључци се односе на пет појединачних подручја - економију, повезаност, безбједност, добросујседске односе, помирење и рјешавање билатералних проблема.

Као задатак од највишег приоритета у оквиру рјешавања билатералних проблема наглашени су случајева несталих особа и ратни злочини.

Документ се осврће и на будућност Берлинског процеса, као и на сљедећи самит 2020. године, када ће домаћини, односно предсједавајући, бити Бугарска и Сјеверна Македонија.

Самит је одржан у Познању пошто Берлинском процесу тренутно председава Пољска, која је као приоритете председавања издвојила привредну, културну и безбедносну сарадњу, сарадњу цивилног друштва и младих, развијање енергетске и транспортне инфраструктуре.

У оквиру Берлинског процеса до сада је одржано пет самита: у Берлину (2014. године), Бечу (2015), Паризу (2016), Трсту (2017) и Лондону (2018).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана