Шта грађани БиХ требају знати о новим правилима за путовања у ЕУ

klix.ba
Шта грађани БиХ требају знати о новим правилима за путовања у ЕУ

Држављани Босне и Херцеговине који су до сада слободно путовали у све шенгенске земље (22 чланице ЕУ и четири чланице ЕФТА-е) без потребе за прибављањем било које врсте докумената ускоро ће бити подвргнути новим правилима која је увела Европска унија.

Наиме, путници који из БиХ путују у ЕУ и земље шенгена, укључујући Хрватску, мораће од 1. јануара 2021. поднијети захтјев новом систем регистрације путника (ETIAS), који практично online методом издаје дозволе за путовања без виза.

ETIAS, Европски систем за информације и одобравање путовања, примјењиваће се на све свјетске земље које тренутно путују без виза у европску зону без граница током сваког периода године, укључујући и Босну и Херцеговину.

Главна сврха његовог успостављања је пратити посјетиоце и дозволити улазак само онима који испуњавају увјете утврђене споразумима о безвизним режимима с трећим земљама.

Одобрење ће омогућити путнику да путује кроз шенгенски простор који чине 22 чланице ЕУ, затим Исланд, Норвешку, Лихтенштајн и Швицарску. Увјети за улазак и боравак у шенгенском подручју као и дозвољени период боравка или сврха уласка остаће непромијењени, пише SxhengenVisaInfo.com.

Када ETIAS ступи на снагу, сваки путник који планира путовање у било коју од шенгенских земаља, мораће поднијети захтјев за ауторизацију. Шест првих мјесеци бит ће опционално, али након тога ETIAS ће бити обвезан.

Да би довршили процедуре пријаве, носиоци пасоша БиХ морају осигурати јаку себи интернетску везу и довољно средстава за плаћање накнаде у износу од 7 еура, јер је цјелокупни поступак подношења захтјева онлајн.

Пријавни образац садржи једноставна питања као пуно име и презиме подноситеља пријаве, датум и мјесто рођења, пол, податке о пасошу и држављанство, ваљану адресу е-поште и телефонски број.

Пита се и о образовању путника, историји запослења, информацијама о прошлим путовањима у Европу, медицинским условима, као и о кажњавању и другим сигурносним подацима.

Одобрење, примљено е-поштом, требало би бити испринтано и представљено на улазу у шенгенску луку.

Први добивени ETIAS може се користити за путовање у шенгенско подручје за три године од датума његовог издавања, а да се при томе не крши правило 90/180 дана боравка. Чести путници из Црне Горе ће, примјерице, тада добити одобрења за путовања са дужим роком важења, до 10 година.

Нови систем посебно ће утицати на Босанце и Херцеговце који путују у Хрватску у сусрет члановима својих породица. Истим условом подлијежу и српски држављани и држављани Црне Горе.

ETIAS је требао бити покренут почетком 2020., али прошле је године ЕУ одлучила то одгодити до почетка 2021. како би се довољно времена дало агенцији ЕУ-ЛИСА у успсотављању новог система.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана