Српски привредници и Град Београд наставиће да помажу Банији

Срна
Српски привредници и Град Београд наставиће да помажу Банији

БЕОГРАД - У Привредној комори Србије данас је одржан састанак са представницима највећих индустријских и грађевинских фирми на којем је било ријечи о начинима помоћи Србима у Хрватској у подручјима погођеним земљотресима и указано је да ће се акција наставити.

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије захвалио је Граду Београду и Привредној комори Србије за помоћ и подршку коју су до сада пружили и указао да је у овом тренутку најпотребније помоћи људима који су остали без куће.

Он је навео да су у селима поред Глине и Петриње скоро све куће оштећене и порушене, а осим угрожених домова, посебно у мјесту Мајске Пољане, угрожени су и храмови Српске православне цркве, објављено је на сајту Града Београда.

Митрополит Порфирије је додао да су људи и узнемирени јер постоји велики страх од земљотреса, који не престају.

“У сарадњи са Српским народним вијећем и другим институцијама у Хрватској организовали смо се и покушавамо да стигнемо до сваке породице. Сада је реч о првој помоћи, а тек предстоји, када се тло смири, да се покуша са изградњом и обновом кућа”, рекао је владика Порфирије.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић указао је да је Град Београд два дана након земљотреса, односно 31. децембра 2020. године године на рачун Митрополије загребачко-љубљанске уплатио 100.000 евра, а да је неколико београдских компанија на иницијативу Града у међувремену обезбједило још 100.000 евра.

“За целокупну суму купљене су мобилне куће које се допремају сукцесивно у Глину и Петрињу. То је прва помоћ људима који тамо живе, који су остали без крова над главом и који су до тада били у аутомобилима, јер нису имали где да се сакрију по хладном времену”, рекао је Весић и изразио наду да ће, без обзира на тешко вријеме за економију и привреду, помоћ бити настављена.

Према његовим ријечима, сваки динар је значајан и свако треба да помогне колико може како би угроженима био обезбијеђен принудни смјештај, а потом и помогла обнова кућа.

“То су повратничке куће, у веома лошем стању, а људи неће имати где да живе и неће моћи да остану тамо ако им не помогнемо”, додао је Весић.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је истакао су се ујединили приватни сектор, добро организована администрација Града Београда и СПЦ која на терену заиста зна гдје и коме је помоћ најпотребнија.

“Сада смо окупили компаније да наставимо са акцијом и да видимо шта још ту можемо да урадимо заједно, да помогнемо људима који тешко да могу да преживе у оваквим условима”, рекао је Чадеж.

Разоран земљотрес погодио је 29. децембра Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана