Србима у Вуковару поново оспорено право на ћирилицу

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ВУКОВАР - Градско веће Вуковара, на приједлог градоначелника Ивана Пенаве, поново је данас одбило да српској мањини дозволи јавну употребу ћирилице.

Како је пренијела агенција Хина, Градско вјеће је већином гласова одлучило да се у Вуковару још нису стекли услови за примјену проширених права припадницима српске мањине, који подразумева јавну употребу ћирилице. Одлука је донета већином гласова на седници на којој је расправљало о "достигнутом степену разумевања, солидарности, сношљиовсти и дијалога међу грађанима Вуковара припадницима хрватског народа и припадницима српске националне мањине".

Вуковарски градоначелник Иван Пенава оценио је у расправи да грађани српске националности у Вуковару користе сва загарантована права, а за нова се, казао је, нису стекли услови. “Мишљења сам да је сношљивист таква да омогућава нормалан рад и атмосферу као и односе у граду Вуковару. Сваки искорак, било горе, било доље, лево или десно, могао би изазвати напетости”, казао је Пенава.

Подсjетио је да већ 10 година Вуковарчани оспоравају попис становништва из 2011. године јер сматрају да не одговара тада утврђеном нити броју грађана у Вуковару, нити броју Срба у граду. Одборник Срђан Милаковић (ДСС) поручио је Пенави како није истина да је споран попис становништва већ цјелокупан однос према грађаниам српске националности. “Ви никада нећете признати двојезичност било што да покаже попис становништва”, поручио је Милаковић Пенави оценивши да је прича о двојезичности у граду Вуковару од почетка била прича већинског народа док је улога грађана српске националности и полиитчких представника Срба била споредна.

Замјеник вуковарског градоначелника из редова српске националне мањине Срђан Колар (СДС С) устврдио је да су Срби тек играчка у политичким односима који владају у Вуковару рекавши како није истина да Срби нису за побољшање односа споменувши при том посету српског предсједника Тадића. “Предсједник Тадић је био у Вуковару и поклонио се жртвама Вуковара. То нису мале ствари, не смију се заборављати”, казао је Колар додавши како није праведно да је расправа о правима српске националне мањине у Вуковару пребачена на Градско веће уместо да о томе расправља на вишим нивоима власти. Никола Мажар (ХДЗ) је истакао да атмосфера у овом граду није нормална, а градским властима је замјерио да у протеклих годину дана нису учиниле ништа како би се ситуација поправила.

Споменуо је физичке обрачуне међу младима, насртаје на ученике и наставнике који је било у протеклих годину дана у Вуковару. “Најгоре је што се у тих годину дана промјенио ментални склоп грађана на начин да су се осјећали несигурнији него 1998. у време повратка”, казао је Мажар. Градско веће Вуковара, сваког октобра, према одлуци Уставног суда, расправља о томе треба ли у Вуковару, у складу с Уставом РХ и Уставним законом о правима националних мањина, увести ћирилицу у јавну употребу

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана