Србија, Словенија и Мађарска удружиле берзе струје

Срна
Србија, Словенија и Мађарска удружиле берзе струје

БЕОГРАД - Србија, Словенија и Мађарска удружиле су своје берзе електричне енергије, што ће омогућити једноставније и ефикасније трговање струјом у региону, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

Споразум о удруживању три берзе потписали су директори преносних система Србије, Мађарске и Словеније и европске берзе ЕПЕКС СПОТ, као акционара у компанији АДЕКС.

Потписивању су присуствовали министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, министар заштите животне средине, климе и енергетике Словеније Бојан Кумер и државни секретар у Министарству рударства и енергетике Србије Вељко Ковачевић.

Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да ће заједничка платформа за трговање на све три берзе додатно подстаћи развој регионалног тржишта електричне енергије и обезбиједити снажно и поуздано тржишно окружење неопходно за нове инвестиције.

-Позитивно ће утицати и на развој и интеграцију обновљивих извора енергије у региону. Ово је велики дан за убрзан даљи развој нашег електроенергетског система - истакла је Хандановићева.

Она је напоменула да се регионалној берзи, коју су основале Србија и Словенија, придружила и Мађарска, а да “Електромрежа Србије” (ЕМС) постаје власник 25 одсто берзе електричне енергије у Словенији и Мађарској.

Споразумом у вези са пројектом “Блускај”, који је данас потписан у Будимпешти, мађарска берза електричне енергије ХУПКС придружила се првој регионалној берзи електричне енергије за Централну и Југоисточну Европу - АДЕКС, коју су 2022. основали српски и словеначки оператер преносног система и европска берза електричне енергије, ЕПЕКС СПОТ.

Сједиште компаније АДЕКС, која ће управљати српском, словеначком и мађарском берзом, биће у Будимпешти.

Генерални директор “Електромреже Србије” Јелена Матејић истакла је да се сада успоставља снажна заједничка пословна инфраструктура и остварује пуна синергија између све три берзе, на пројекту који је инициран још 2018. године.

-Ово спајање доноси нам вишеструке користи, приближава нас јединственом европском тржишту, док за све учеснике омогућава олакшан приступ јединственој услузи за трговање - навела је Матејићева.

Она је навела да, осим тога, постоји још један важан бенефит за Србију, пошто су реализацијом овог спајања берзи створени услови да “Електромрежа Србије” надаље сарађује са мађарским оператором преносног система МАВИР-ом у процесу спајања “дан-унапријед тржишта” са јединственим тржиштем Европе, што је испуњење једног од предуслова за Србију за укидање ЦБАМ таксе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана