Собрање донијело одлуку о распуштању послије бурне седнице

Танјуг
Собрање донијело одлуку о распуштању послије бурне седнице

СКОПЉЕ - Парламент Северне Македоније једногласно је данас донио одлуку о распуштању, уочи превремених парламентарних избора 12. априла, након бурне сједнице на којој је усвојен Закон о јавном тужилаштву.

Одлуку о распуштању Собрања, за коју је гласало 108 посланика, поднио је предсједавајући Талат Џафери, који је рекао да је данас крајњи рок за распуштање парламента, након консултација са Државном изборном комисијом (ДИК) 10. фебруара, преноси Плус инфо.

“Одговор ДИК-а био је да они могу да обезбједе одговарајцухи ток процеса у року од 55 дана од распуштања парламента због чињенице да су превремени избори повезани са чином распуштања Скупштине, а не политичким одлукама”, рекао је Џафери.

Претходно су посланици изгледали Закон о јавном тужилаштву са 80 гласова “за”, шест “против”, и без уздржаних, наводи Телма.

Међутим, на почеку сједнице, за усвајање закона гласало је само 74 посланика, па га је Џафери поништио, зато што, како је навео, није видио да посланица Демократске обнове Македоније (ДОМ) Лиљана Поповска тражила процедурално да се обрати.

То је довело до протеста ВМРО-ДПМНЕ, али је Џафери доволио Поповској да се обрати.

Након изгласавања закона, Никола Мицевски из ВМРО-ДПМНЕ узвикивао је “криминалци, криминалци” и поручио да је требало да буде прихваћено прво гласање.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана