Шмит: Охрабрити земље западног Балкана на путу ка придруживању (Исправљено)

ГС
Foto: nezavisne.com

БЕРЛИН - Њемачки дипломата Кристијан Шмит позвао је лидере ЕУ да пошаљу охрабрујућу поруку земљама Балкана и тзв. Косову који желе да приступе Унији.

Он је упутио позив лидерима пред самит ЕУ 6. октобра у Словенији.

Шмит је упозорио на нови раст потенцијала за тензије на Балкану, након ранијих изјава из блока да чланице ЕУ не могу да се сагласе у вези с тим да ли могу да западном Балкану гарантују будућност у Унији.

"Самит мора да пошаље јасну поруку да је Европа заинтересована за европски Балкан", рекао је Шмит за Ројтерс.

Шмит, који је раније вршио функцију министра у Влади Њемачке, позвао је на конкретне кораке ради приближавања земаља западног Балкана ЕУ и побољшања услова живота становништва региона, преносе Независне

Он је нагласио да грађани и политичари земаља Балкана чекају јасан сигнал којим се отвара пут за ближу сарадњу са ЕУ.

Према његовим ријечима, поменути кораци треба да садрже повећану тежњу за заједничким резултатом, прије свега јефтинијим тарифама за роминг у Унији, бољом инфраструктуром или ближом економском повезаношћу Балкана и ЕУ.

Шмит је упозорио да су бројни млади људи у БиХ спремни да емигрирају, обесхрабрени недостатком напретка на путу ка чланству у ЕУ.

"Постоји велики број добро образованих незапослених људи на Балкану, јер не могу да нађу посао, као и оних који су отишли у иностранство, да раде у Аустрији или Њемачкој", додао је Шмит.

Циљ самита 6. октобра је да се удахне нови живот у процес проширења блока, али тај процес омета неслагање земаља ЕУ у вези с тим да ли Унија треба да потврди обећање и понуди чланство у блоку БиХ, Србији, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Албанији и самопроглашеном Косову.

Ројтерс напомиње да су недавно порасле тензије на административном прелазу између централне Србије и самопроглашеног Косова, те да је примијетан и раст фрустрације у региону због недостатка напретка у разговорима о проширењу ЕУ.

Заговарачи проширења упозорили су на растући утицај Кине и Русије на Балкану усљед оклијевања Европске уније.

Република Српска не признаје Шмита за високог представника, јер његов избор није потврдио Савјет безбједности УН.

Напомена

Замијењен је дио текста у првом пасосу у коме се тврди да је њемачки дипломата Кристијан Шмит “Нелегитимно изабрани Високи представник у БиХ ...)” са “Њемачки дипломата …”

Управни одбор Савјета за провоћење мира именовао је Кристијана Шмита за новог високог представника у Босни и Херцеговини 27.5.2021. године, након што је претходни високи представник Валентин Инцко поднио оставку.

Јасно дефинисана процедура именовања високог представника не постоји. Чињеница да именовање Шмита није потврдио Савјет безбједности УН-а не чини га “нелегитимним” или “нелегално изабраним”. Више детаља у анализи портала Рескринкавање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана