Смањена казна Иви Санадеру, ХДЗ мора платити око пола милиона евра казне

Г.С.
Смањена казна Иви Санадеру, ХДЗ мора платити око пола милиона евра казне

Врховни суд Републике Хрватске данас је дјелимично потврдио пресуду у случају поновљеног поступка у случају Фими медиа у којем се нашао бивши премијер Хрватске Иво Санадер, али и ХДЗ.

Према пресуди која је потврђена данас, ХДЗ ће због извлачења новца из државних институција и компанија морати платити 3,5 милиона куна казне (465.704 евра), док је бившем премијеру Иви Санадеру казна с осам смањена на седам година затвора.

Санадер ће, осим блаже казне, држави по правомоћној пресуди Врховног суда морати вратити 14,9 милиона куна (око 2 милиона евра) несразмјера између имовине и законских примања, односно 1,25 милиона куна (око 166 хиљада евра) мање него што је у првостепеној пресуди одредио загребачки Жупанијски суд, пише Индеџ.хр.

Уз бившег премијера и некадашњег предсједника ХДЗ-а, али и те странке која ће уз 3,5 милиона куна (око 465 хиљада евра) казне држави морати вратити и 14,6 милиона куна (око 2 милиона евра) неприпадне користи, у новембру 2020. неправоснажно су у поновљеном поступку осуђени и Санадерови сарадници.

Након потврђене оптужнице, огласио се и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић.

“ХДЗ поштује одлуке хрватских судова и поступит ће по пресуди Врховног суда. То значи да ће уплатити изречену казну, тј. новчани износ у државни прорачун. Као легалисти, ми прихваћамо донесену пресуду, жао нам је да нису уважени сви елементи које су наши правни заступници и одвјетници поднијели у жалбеном поступку”, рекао је Пленковић у централи ХДЗ-а.

Поручио је како неће прихватити етикету Иве Санадера и криминалне организације.

“Ја сам рекао да нећу прихватити етикету Иве Санадера и криминалне организације. Мени особно је то и лакше, ја сам члан странке од 2011. године. Ми странку водимо транспарентно, одговорно, о томе свједоче извјештаји државне ревизије. ХДЗ је политичку цијену за овај случај платио на изборима 2011. године. Правни поступак је трајао колико је трајао, можда ће још. Што се тиче опозиције, ми смо их два пута побиједили на изборима, они се распадају сами од себе, нису конструктивни по ниједној теми с којом смо се суочавали, то мене не чуди, не дира ме и не импресионира”, рекао је Пленковић.

Прича о афери “Фими медиа” започеле је 2010. године када је ухапшен бивши хрватски премијер Иво Санадер. УСКОК га је оптужио да је заједно с власницом компаније Фими медиа Невенком Јурак, бившим благајником ХДЗ-а Младеном Баришићем, бившим портпаролом ХДЗ-а Ратком Мачеком те бившом шефицом рачуноводства Бранком Павошевић оштетио државни прорачун за око 70 милиона куна.

Такође Хрватска демократска заједница постала је прва политичка странка која је завршила на оптуженичкој клупи те се током суђења сазнало да је примила око 9,6 милиона куна неевидентираних донација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана