Случај генерала ЈНА из сплитског затвора

Танјуг
Случај генерала ЈНА из сплитског затвора

Сплит, Београд - Пензионисани генерал ЈНА Борислав Ђукић (71), кога је суд у Сплиту прогасио кривим за ратни злочин над цивилима, могао би да остане у сплитском затвору.

Како пише “Политика”, њему притвор по сили закона истиче 8. децембра у поноћ. Међутим, како наводи тај лист, сплитски Жупанијски суд заказао је за данас хитну сједницу на којој ће се расправљати о одређивању притвора Ђукићу у другом поступку.

У тпм поступку Ђукић је са још седморицом окривљен по командној одговорности за ратни злочин на подручју Шибенско-книнске жупаније.

Ђукићев бранилац Жељко Остоја каже за “Политику” да би, да се поступак води по закону, његов брањеник требало да буде пуштен по истеку притвора, али да нове околности наговијештавају да би могло бити другачије.

Врховни суд Хрватске заказао је за 6. децембар сједницу на којој ће разматрати првостепену осудјујућу пресуду. С обзиром да је пресуда донијета без икаквог доказа о кривици оптуженог, који тада није био ни близу бране Перућа, и без саслушања кључних свједока, које је предложила одбрана, за очекивати је да Врховни суд укине ову пресуду, наводи Остоја.

Како у недјељу 8. децембра истиче максималан рок трајања истражног притвора у коме може да буде Ђукић, изручен из Црне Горе Хрватској прије три године и девет мјесеци, уколико Врховни суд не донесе осудјујућу пресуду, он би морао да буде пуштен.

Пошто постоји велика могућност да највиша судска инстанца у Хрватској донесе закониту одлуку и укине притвор, Жупанијски суд у Сплиту је у другом поступку заказао сједницу за данас, 5. децембар, иако је то супротно закону, наводи лист.

Уколико сплитски суд данас донесе одлуку да се Ђукићу одреди истражни затвор, он неће моћи да изађе на слободу, пошто Врховни суд 6. децембра одлуку суда у Сплиту може да тумачи као нове околности, чиме би Ђукићу био продужен истражни затвор. Све наведене околности представљају злоупотребу суда, сматра Остоја.

Додаје да је очито да се не бирају средства да се Ђукић по сваку цијену задржи иза решетака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана