Словенија: Забринутост због тренда намјерног инфицирања ради лакшег путовања

Срна
Словенија: Забринутост због тренда намјерног инфицирања ради лакшег путовања

ЉУБЉАНА - Медицински стручњаци у Словенији забринути су због појаве намјерног инфицирања вирусом корона ради лакшег кретања и путовања, с обзиром на то да се преболијевање за сада третира, као и да је особа вакцинисана.

Епидемиолог Матеја Логар, која води Владин стручни савјет за вирус корона, указала је да је ријеч о опасној пракси, јер сви који се намјерно инфицирају ризикују тежи облик болести.

“Примјећујемо тренд повећања броја оних који се желе што прије заразити да би добили потврду која ће им омогућити лакша путовања и прелазак граница, коју никако не можемо препоручити”, рекла је Логарова на конференцији за новинаре.

Она је истакла да се размишља промјени правила, да се они који су пребољели вирус скину с листе изузетака од тестирања приликом преласка границе, али тек у фази када вакцине буде довољно за већи дио популације.

Инфектолог Томаж Зовко из љубљанског Универзитетског клиничког центра рекао је да се о ковиду 19 не зна много тога, да је непредвидив и да може имати трајне посљедице, преносе словеначки медији.

Према његовим ријечима, доста је сигурније спријечити инфицирање и болест, па се онда вакцинисати, него се разбољети и рачунати да је тако стечен имунитет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана