Словенија: Уставни суд одлуке Владе о обавезним маскама и дезинфекцији руку прогласио неуставним

Анадолија
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА - Уставни суд Словеније оцијенио је неуставним уредбе о маскама и дезинфекцији руку у затвореним јавним просторима које је 2020. године донијела Влада.

Како наводи Уставни суд Словеније у својој одлуци - мјере нису имале законску основу.

Наиме, Уставни суд је утврдио да су неуставне уредбе Владе из 2020. године које налажу употребу заштитне маске и дезинфекцију руку у затвореним јавним просторима због сузбијања и контроле епидемије вируса корона.

По оцјени Уставног суда, одредбе оспорених уредби су задирале у општу слободу дјеловања зајемчену Уставом. Међутим, Влада би поменуте мјере требало да уведе само ако за то има довољно прецизну материјалну основу у закону, наводе из Уставног суда Словеније.

У поступку за оцјену уставности и законитости, Уставни суд је испитао одредбе закона на које се оспорене уредбе позивају, као и друге одредбе Закона о заразним болестима.

Суд је утврдио да Влада нема основа у Закону о заразним болестима за увођење мјере обавезног ношења заштитне маске или другог облика заштите усног и назалног подручја те за дезинфекцију руку на затвореним јавним мјестима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана