Словенија укинула обавезу издавања рачуна

Агенције
Словенија укинула обавезу издавања рачуна

ЉУБЉАНА - У Словенији је на снагу ступила измјена Закона о порезу на додану вриједност која, између осталог, доноси укидање доставе папирних рачуна.

Продавац роба и услуга ће рачун дати купцу само на изричит захтјев.

Даваоци роба и услуга до сада су својим купцима морали да дају рачуне у папирном облику или у електроничком облику, ако је купац пристао.

Од сада то више није потребно, порезни обвезник мора купцу предати рачун у папирном облику само на његов захтјев, стоји у измјени закона.

То не значи да се рачун не мора издати.

"Порески обвезник ће и даље морати издати рачун и он ће бити регистрован, али се неће предате", навео министар финансија Андреј Сирцељ у Сабору прошлог новембра, извјештава РТВ Словеније.

Продавац тако новом купцу говори износ који треба да плати, издани рачун је порески овјерен, али га не даје купцу у папирном облику.

Што се тиче потрошача, забринути су због новости, посебно са гледишта заштите потрошача, јер законска регулатива не регулише питање шта се догађа ако потрошач не затражи рачун, објашњава Матјаж Јакин.

"Треба ли продавац да пита потрошача, или му на неки други начин предарачун? Овдје је рупа и може се догодити да потрошач ни на који начин не добије рачун. Када потрошачи имају рачун, пуно је лакше искористити свој рачун права, као што је гарација. Заправо, потрошачу је без рачуна тешко доказати шта је гдје купио и која је цијена, рекао је Јакин за Радио Словеније, преноси Банкар.ме.

Истовремено са ступањем на снагу ових измјена, не важи више одредба Закона о порезном овјеравању рачуна, којом се утврђује новчана казна за купца робе, односно примаоца услуге који не преузме и не задржи рачун одмах по изласку из пословног простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана