Словенија укида бесплатне тестове

Г.С.
Словенија укида бесплатне тестове

Са нешто више од половине вакцинисане одрасле популације Словенија је ниско на европској љествици, па је министар здравства у понедјељак поново позвао све да се вакцинишу, оцијенивши да ће за то бити критичан сљедећи мјесец.

Можемо имати своје дилеме, али је битно да довољну вакцинисаност достигнемо до јесени како бисмо се вакцинацијом и осталим мјерама вратили у некакву нормалу, казао је министар Јанез Поклукар, који задњих седмица обилази све здравствене институције широм земље и промовише вакцинисање против ковида-19.

Премда су апсолутне бројке новозаражених задњих дана мале, тренд је забрињавајућ, па би се за двије-три седмице могао очекивати раст хоспитализација, упозорио је у изјави за новинаре.

"Потребно је да се што више људи вакцинише и зато што ће они који нису вакцинисани на јесен имати више ограничења, а тестирање на корона вирус од 23. августа више неће бити бесплатно", рекао је.

Интерес за вакцинацију у Словенији већ дуже опада, па је, по подацима министарства здравства, првом дозом у прошлој седмици вакцинисано 23.688 особа, а у мају седмично знало вакцинисати и преко 70 хиљада.

По задњим подацима, првом дозом вакцине против ковида-19 у Словенији су вакцинисане 897.072 особе, односно 43 одсто укупне популације, а 37 одсто укупног становништва добило је све потребне дозе.

"Кључно је да заштитимо властито здравље, своју породицу, пријатеље, комшије, знанце и колеге", наводи у свом недавно објављеном апелу јавности министарство здравства, преноси index.hr

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана