Словенија: Покренута истрагa због тровања салмонелом

Танјуг
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА- Национални институт за јавно здравље (НИЈЗ) Словеније покренуо је данас широку епидемиолошку истрагу због пријављених случајева тровања салмонелом у неколико региона у тој земљи.

Број случајева тровања салмонелом, који су првобитно пријављени у источној Словенији, попео се данас на 19, а пријављени су и случајеви из других региона, пренела је агенција СТА.

Како наводи агенција, највероватнији узрок тровања је татарски бифтек из продавнице.

Први случајеви тровања пријављени су на подручју Мурске Соботе, а потом су случајеви откривени и у градовима Равне на Корошкем и Цељу, а данас су забележена још два случаја у љубљанском региону.

НИЈЗ наводи да је 11 пацијената морало да буде хоспитализовано, али се већина њих већ опоравила и да се тренутно у болници налазе две особе.

Сања Вузем из НИЈЗ-а рекла је да особе нису у сродству и да се нису дружиле, што наводи на закључак да је извор заразе доступан широј јавности.

Већина пацијената јела је татарски бифтек из продавнице током прославе Светог Мартина, али с обзиром на то да се друге особе које су јеле татар нису разболеле, НИЈЗ је наложио детаљнију микробиолошку анализу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана