Словенија остала без гаса с терминала на острву Крк

Танјуг
Foto: Влада Словеније

ЉУБЉАНА– Словеначки дистрибутер гаса Геоплин остао је "празних шака" на хрватском јавном позиву за подношење пријава за закуп већих капацитета течног природног гаса (ТПГ) на терминалу на острву Крк, извјештава словеначка агенција СТА, позивајући се на писање портала Нецензурирано.

Упркос супротним тврдњама, посао је добио хрватски партнер руског Гаспрома - Прво Плинарско друштво, наводи се у тексту.

Хрватска влада је, како се подсјећа, почетком априла понудила свој терминал на Крку за увоз ТПГ-а из прекоморских земаља у Словенију, која је изразила заинтересованост за тај посао. Министар за инфраструктуру Јернеј Вртовец рекао је тада да ће додатни капацитети покрити око трећину словеначке потражње за гасом ове године.

Међутим, разговори су пропали, што је велики ударац за Словенију у условима енергетске кризе, оцјењује портал Нецензурирано и додаје да то значи да Геоплин неће моћи да користи гас који на Крк долази из азијских и афричких земаља, јер је књига резервација попуњена све до 2027.

Геоплин би могао да купи гас преко посредника, али по знатно вишој цијени, наводи се у тексту и напомиње да нема званичног објашњења зашто је пријава словеначког дистрибутера гаса одбијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана