Словенија: Могућ карантин за младе при доласку из Хрватске

Срна
Словенија: Могућ карантин за младе при доласку из Хрватске

ЉУБЉАНА - Словенија разматра могућност да Хрватску стави на “црвену листу” што би значило увођење карантина од 14 дана, али само за особе доби од 15 до 35 година међу којима је повећан број заражених вирусом корона, рекао је директор словеначкох Завода за јавно здравство Милан Крек.

Крек је истакао да словеначка стручна јавност веома интензивно води расправу о томе како ограничити унос вируса корона из Хрватске.

Он се нада да ће Хрватска учинити све да се број људи у ноћним клубовима не повећава, јер ће, ако њени напори не буду довољно радикални, морати да реагује словеначка страна.

“Ни ми не желимо да нам 140.000 људи из Хрватске навали на границу. Желимо да ствари можемо држати контролом”, рекао је Крек.

Од почетка јула до 12. августа из Хрватске је “увезено” 70 случајева заразе вирусом корона. Та бројка се посљедњих неколико дана почела повећавати, па су прије два дана евидентирана 22 случаја, од чега се 20 односи на Зрће на острву Пагу, наводи агенција СТА.

Крек је рекао да је пуно словеначких држављана на хрватској обали и да је то веома забрињавајуће.

Он је истакао да је у четвртак разгиварао са директором Хрватског завода за јавно здравство Крунославом Цапаком и да су закључили да су извори заразе и код хрватских и код словеначких држављана исте локације, на првом мјесту ноћни клубови.

СТА наводи да Хрватска тренутно по броју заражених на 100.000 становника у посљедњих 14 дана још не улази у групу држава које би морале бити уврштене на “црвену листу”.

Додаје да су проблематични увезени случајеви међу којима доминирају млади људи, до 35 година због чега се и разматра увођење карантене за особе у доби од 15 до 35 година.

Друга опција је карантин за све, а могуће је и увођење мјере обвезног негативног теста на вирус корона не старијег од 36 сати који би био услова за улазак у државу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана