Словенија и Хрватска спремне да граде Кршко 2

Танјуг
Словенија и Хрватска спремне да граде Кршко 2

ЉУБЉАНА/ЗАГРЕБ - Словенија и Хрватска спремне су, према најавама званичника двије земље, да учествују у могућој изградњи Нуклеарне електране Кршко 2 (НЕК 2).

Словенија и Хрватска су већ учествовале у изградњи Нуклеарне електране Кршко чије власништво по пола дијеле енергетске компаније двије земље, а поруке словеначких министара и државних званичника да та земља намјерава да градити НЕК 2 прихваћене су ових дана с друге стране границе.

Хрватски министар енергетике Томислав Чорић казао је да Хрватска неће имати ништа против да добије стабилан и релативно велик извор електричне енергије из другог блока нуклеарне електране Кршко, преноси Индикатор.ба.

“Ако се Словенија одлучи за изградњу другог блока и понуди потенцијалним партнерима удио у финансирању овог скупог пројекта, мислим да би Хрватска требало да размотри дугорочан и стабилан извор електричне енергије”, рекао је министар Ћорић.

Додао је да Хрватска, као сувласник нуклеарне електране и сусједна земља, тренутно учествује у јавној расправи о прекограничном утицају овог пројекта.

Сувласнички однос нуклеарне електране Кршко између Словеније и Хрватске посљедњих година није прошао без несугласица, а питање складиштења отпада, који је проблем и у односима са Босном и Херцеговином, тренутно је неријешено.

С тим у вези, Чорић је поновио да словеначка понуда за заједничко складиште у Врбини није прихватљива за Хрватску из већ познатих разлога. Најважније је да Хрватска тамо не би могла да складишти сав преостали радиоактивни отпад.

Хрватска тренутно производи око 60 посто својих потреба за електричном енергијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана