Словеначка удружења траже да се омогући улазак у државу мигрантима из БиХ

Срна
Словеначка удружења траже да се омогући улазак у државу мигрантима из БиХ

ЉУБЉАНА - Словеначка удружења предложила су Влади да омогући слободан улазак у Словенију хиљадама илегалних миграната који бораве у БиХ, те даље у друге земље ЕУ, али их Влада игнорише, тврди мариборски лист "Вечер".

Невладине организације "ИнфоКолпа", "Филантропија" и "Амбасада Рог" критикују начин на који се према мигрантима односе посљедње двије владе Словеније, претходна Мире Церара и садашња Марјана Шареца.

У овим организацијама сматрају да је садашња хуманитарна криза у прихватним центрима илегалних миграната у БиХ посљедица и политика масовне реадмисије миграната из Словеније, најприје у Хрватску, а онда и у БиХ, наводи "Вечер", а преноси Хина.

Удружења тврде да је ситуација са мигрантима на балканској рути погоршана управо иницијативом некадашње Церарове Владе која је подигла дио жице према Хрватској, те 2016. заговарала европску помоћ Македонији у затварању грчко-македонске границе, наводи лист.

Невладине организације из Словеније тврде да је управо садашњи министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар био међу онима који су на европском нивоу одбацивали приступ мигрантској проблематици у којем би било више солидарности и хуманости.

Музичар активиста Миха Блажич каже да садашње понашање Словеније, али и ЕУ, ствара хуманитарну кризу са политичким посљедицама и заоштреним односима у региону.

Он истиче да би Словенија могла да омогући мигрантима нормалан улазак као прва земља Шенгена, чиме би постала узор другим чланицама да поступе према начелу солидарности, преноси "Вечер".

Из Министарства спољних послова Словеније, које сада води Церар, о могућој иницијативи у вези са илегалним мигрантима у БиХ наводе да то није у њиховој, већ у надлежности Министарства унутрашњих послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана