Славој Жижек, један од најзначајнијих филозофа данашњице: Словенија и Хрватска дио осовине зла која ниче у ЕУ

Агенције
Славој Жижек, један од најзначајнијих филозофа данашњице: Словенија и Хрватска дио осовине зла која ниче у ЕУ

Лондон - Славој Жижек, један од најзначајнијих филозофа и интелектуалаца данашњице у ауторском тексту за британски "Индепендент" указао је на велику опасност која се надвија над Европом у чијем коријену се налази антисемитизам.

Како наводи "осовина зла" заснована на антисемитизму и исламофобији формира се у Европи, а у њој су и Словенија и Хрватска.

Жижек се осврнуо на недавни говор премијера Мађарске Виктора Орбана, који је назвао централну и источну Европу (ЦЕЕ) "зоном без миграната".

- Пољаци, Чеси, Словаци, Румуни и Мађари требало би да се уједине у овом процесу. Ми желимо сигурну, правичну, хришћанску и слободну Европу - закључио је Орбан.

Било каква повезаност Орбанових "зона без миграната" и старих нациста који теже стварању "зона без Јевреја" је, како каже Жижек, чисто гранична.

- Осим тога, у једном од главних словеначких десничарских недјељних часописа могли смо да читамо да је Џорџ Сорош један од најопаснијих људи нашег времена одговоран за "инвазију семитских хорди, а самим тим и за сумрак у ЕУ... он је смртоносни непријатељ западне цивилизације, националне државе и бијелог, европског човјека -  наводи Жижек.

У тексту се даље наводи да је Сорошов циљ изградња "дугине коалиције која се састоји од друштвених маргина као што су педери, феминисти, муслимани и културни марксисти који мрзе посао", који би затим извршили "деконструкцију националне државе и претворили ЕУ у мултикултуралну дистопију Уједињених Држава Европе".

Како упозорава филозоф, та "одвратна фантазија спаја антисемитизам и исламофобију и нас суочава са парадоксом ционистичког антисемитизма".

- Сјетите се Андерса Брејвика, норвешког масовног убице антиимигрантског става. Он је био антисемита, али и произраелски настројен, пошто је држава Израел прва линија одбране против ширења муслимана, он чак жели да поново изгради Храм Јерусалима. Његов став је да су Јевреји ОК све док их нема превише - пише Жижек.

Он је рекао да се данас трагови таквог става могу наћи код америчких десничара и код самог Орбана.

- Убрзо након што је напао Сороша, Орбана је посјетио Бењамин Нетанијаху, а убрзо су нашли заједнички језик: напад на Сороша је у реду ако подржите Израел. Нетанијахуов пакт с ционистичким антисемитима један је од најтужнијих тренутака његове каријере - каже Жижек.

Указао је на формирање "осовине зла".

- Група земаља које је Орбан набројао и које се одупиру прихватању избјеглица формира још једну нову "осовину зла": Хрватска, Словенија, Мађарска, Чешка Република, Пољска, балтичке земље, а сада се ту мора додати чак и Аустрија. Најузнемиравајући аспект овдје је невољност Европе да искаже јасан став у вези са овом осовином. Било да омогући својим земљама чланицама да усвоје властиту политику у погледу избјеглица или да усвоје ефикасне мјере против оних који крше заједничка правила. Ово је веома опасан знак за Европу - упозорава Жижек и додаје да само нова љевичарска визија може спасити Европу.

Пријетње смрћу због прилога о мигранту

Маја Север, новинарка са ХРТ-а, објавила је на свом профилу на "Фејсбуку" претње које је примила због прилога о азиланту Принсу Валеу Соникију, прозваном Афрички Шиме, који је у Загребу недавно отворио први афрички ресторан.

Север се поновно нашла прозваном због својих "љевичарских" ставова, али овај пут није остало само на вријеђању, већ је добила и пријетњу смрћу због промоције мултикултурализма.

"Је*ем ти матер ку*во југо-масонска. Ако желиш живјети с црнцима иди у Енглеску, Француску или САД а немој промицати масонску мултикулти политику у Хрватској. На тисуће Хрвата напушта земљу а ти ку*ветино једна прави репортажу о азиланту који отвара ресторан у Хрватској. Доће дан када ћемо те смакнути смеће једно! - наведено је у поруци.

Маја Север је пријетњу пријавила полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана