Скупштина Црне Горе данас о неповјерењу влади Абазовића

Танјуг
Скупштина Црне Горе данас о неповјерењу влади Абазовића

ПОДГОРИЦА - Посланици Скупштине Црне Горе данас ће се, на иницијативу пет странака предвођених Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, изјаснити о приједлогу за изгласавање неповјерења влади Дритана Абазовића.

Ову иницијативу поднијело је 36 посланика ДПС-а, Социјалдемократске партије, Либералне партије, Социјалдемократа и Демократске уније Албанаца само неколико сати након што је Абазовић потписао Темељни уговор са патријархом Српске православне цркве Порфиријем.

Да би иницијатива прошла у парламенту потребан је 41 глас, што значи да им недостаје пет гласова.

Посљедњих дана у подгоричким медијима се спекулисало са би ту разлику у гласовима могли да надомјесте посланици Демократске Црне Горе, али се притом занемаривала чињеница да ова странка има потписану изјаву, након што је формирана парламентарна већина послије избора августа 2020, да никада неће сарађивати са ДПС-ом.

Какав ће бити исход данашње сједнице, која је заказана за 11 часова, тешко је предвидјети, посебно након што је шест странака, предвођених Демократским фронтом, поднијело приједлог да се о неповјерењу влади Абазовића и опозиву предсједнице парламента Данијеле Ђуровић гласа на сједници 2. септембра.

Приједлог су поред посланика ДФ-а поднијели Покрет за промјене, Демократе, Демос, Права и Уједињена Црна Гора.

Ако Абазовићева влада преживи данашње гласање, Скупштина ће имати прилику да се о судбини његовог кабинета поново изјашњава 2. септембра, на захтјев ДФ-а и још пет странака међу којима су и Демократе.

 У међувремену, Абазовић је у више наврата поновио да данашње гласање у парламенту дочекује „спреман и релаксиран“, као и да нема ништа против прекомпоновања парламентарне већине.

Према Уставу Црне Горе, ако влада добије пов,ерење, потписници приједлога не могу поднијети нови прије истека три мејсеца. У међувремену, пишу Вијести, странке воде консултације о идеји реконструкције владе, коју је, ако његов кабинет преживи петак, најавио Абазовић, рекавши да ће у извршну власт бити позвани сви сем они „који су сами себе искључили”, алудирајући притом на ДПС и СДП.

Према незваничним сазнањима Вијести, ДФ је заинтересован за реконструкцију и покушава да убиједи Демократе да пристану на то. Зато, према информацијама листа, инцијатива о неповјерењу коју су поднијели има двоструку улогу - да им омогући да излобирају подршку Демократа и да Абазовићу „купи” вријеме за реализацију обећаног.

Извор Вијести из ДФ-а рекао је да се нада да Демократе неће данас рушити Абазовића с ДПС-ом. Из партије Алексе Бечића, подсјећа лист, до сада су, на помен идеје о „ресетовању” односа унутар већине (ДФ, Демократе и ГП УРА) која је прије двије године срушила ДПС на изборима, одговарали да до тога може доћи искључиво ако Абазовић поднесе оставку, а прије три дана су саопштили да уколико се појави писана иницијатива, коју је Абазовић усагласио са најмање 32 посланика, „као озбиљан субјект, који има девет посланика, и њу ће размотрити.

Актуелна влада формирана је 28. априла, и осим ГП УРА, чине је СДП, СНП, ЦИВИС и странке мањинских народа. Парламентарну подршку, без учешћа у њој, давао јој је ДПС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана