Сјеверна Македонија званично постала 30. чланица НАТО

Танјуг
Сјеверна Македонија званично постала 30. чланица НАТО

БРИСЕЛ - Сјеверна Македонија званично је данас постала 30. чланица НАТО савеза пошто је инструмент о њеном чланству у Алијанси депонован у америцком Стејт департменту.

Чланице НАТО потписале су протокол о пријему Сјеверне Македоније у фебруару 2019. године након чега су парламенти свих 29 земаља ратификовали одлуку о њеном чланству.

"Сјеверна Македонија је сада дио породице НАТО, породице од 30 држава и скоро милијарду људи. Породица заснована на сигурности да смо без обзира на изазове, јачи и безбједнији заједно", рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у саопштењу.

Застава Сјеверне Македоније биће подигнута уз заставе осталих 29 чланица НАТО у сједишту Алијансе у Бриселу и још двије команде у понедјељак, 30. марта, преноси АП.

С обзиром на епидемију корона вируса у свијету, македонски предсједник Стево Пендаровски рекао је да земља не може да обиљежи тај догађај како треба.

"Али ово је историјски успјех који послије три деценије независности коначно потврђује македонску безбједност и гарантује будућност", рекао је он.

Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да пријем Сјеверне Македоније такође потврђује другим аспирантима да су "врата НАТО отворена за оне земље које желе и могу да направе неопхдоне реформе и испуне високе стандарде НАТО и прихвате одговорност као и бенефите чланства".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана