Сисачко-мославачки жупан 25 година живи у кући, која је, вјероватно, српска

Срна
Сисачко-мославачки жупан 25 година живи у кући, која је, вјероватно, српска

ГЛИНА - Сисачко-мославачки жупан Иво Жинић већ 25 година живи у кући која је, вјероватно, припадала неком од Срба протјераних са Баније, пише хрватски портал “24 сата”.

Исти извор наводи да је та кућа, која је била празна, додијељена породици Жинић на привремено кориштење 1995. године.

Жинић је навео да је власник куће од 100 квадратних метара у Глини и да ју је добио уговором о дару. Али, како пише портал “24 сата”, држава кућу никада није даровала.

Портал даље наводи да се радило о томе да су послије акције “Олује”, када су протјерали Срба са њихових огњишта, остале празне некретнине, али није успио сазнати име пријашњег власника.

Након сазнања о малверзацијама приликом обнове кућа српским повратницима, које су јако оштећене због лоше градње током земљотреса, хрватски медији све чешће спомињу одговорност жупана Жинића из ХДЗ-а.

Портал “Индекс” подсјећа да је Жинић деведесетих радио као начелник, а затим и као виши стручни сарадник у Министарству развоја и обнове које је било задужено за пројекат обнове кућа срушених током рата.

“Једноставно речено, данашњи жупан је био један од одговорних стручњака за надгледање обнове кућа. Недавни разорни потрес је открио да су неке од тих кућа, које је обнављала држава, саграђене неадекватно, да се при градњи муљало и штедјело се на кључним материјалима”, наводи овај портал.

Жинић негира било какву одговорност за мањкаву послијератну обнову кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана