Син убијене малтешке новинарке: Истраживала је и Ђукановића

Танјуг
Син убијене малтешке новинарке: Истраживала је и Ђукановића

ПОДГОРИЦА - Син Дафне Каруана Галиције, новинарке убијене прије скоро три године на Малти, Метју Каруана Галиција рекао је данас да је предсједник Црне Горе Мило укановић био кључна особа из те земље у истраживању његове мајке док је писала о случају Можура.

Он је у интервјуу подгоричким “Вијестима” навео да је његова мајка испитивала везе између укановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану.

“Моја мајка је истраживала шта су званичници са Малте радили у Црној Гори. Нарочито активности Конрада Миција, Џозефа Муската, Тицијана Масуа, фирму Vitalis Global Healtcare (VGH) и Рама Тумулурија, као и фирму SOCAR у Црној Гори. Кључна особа коју је истраживала из Црне Горе је Мило укановић као Мускатов пандан тамо”, рекао је Галиција.

Објаснио је да је Дафне испитивала однос укановића, Муската и владајуће елите у Азербејџану, чија је веза са званичницима са Малте и представнике Шангај Електрика, компаније коју контролише кинеска влада, како је рекао, одмах изазвала сумњу.

Додао је да је Универзал капитал банка је умијешана у сумњиве трансакције које су укљуцивале људе, компаније и банке из Црне Горе.

“Јорген Фенек је примао уплате из Mayor Trans LTD. регистроване на Сејшелима иза које као покриће стоји човјек из Азербејџана, на свој 17 Black Ltd рачун у Noor банци у Дубаију. Те уплате су стизале са рачуна у АБЛВ банци у Летонији, која је затворена због забринутости у вези са прањем новца. Mayor Trans LTD такође има рачун и у Универзал капитал банци”, испричао је Галиција.

Према његовим ријечима, могућност да је рачун у Универзал капитал банци у Црној Гори коришћен као црни фонд за корупцију у Европи, требало да привуче пажње америчког Министарства финансија и Европске банкарске агенцје.

Метју Галиција, који је такође новинар, након трагичног догађаја напустио је Међународни конзорцијум истраживачких новинара и у потпуности се посветио наставку истраживања случаја у вези са убиством његове мајке.

Са оцем и браћом је основао “Дафне Каруана Галиција фондацију” како би радили на побољшању владавине права на Малти.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана