Шест странака и шест коалиција на парламентарним изборима 30. августа

Срна
Шест странака и шест коалиција на парламентарним изборима 30. августа

ПОДГОРИЦА - Шест коалиција и шест политичких партија предале су листе за учешће на парламентарним изборима у Црној Гори који ће бити одржани 30. августа.

Рок за предају изборних листа истекао је у поноћ.

Демократска партија социјалиста (ДПС) наступиће у коалицији са Либералном партијом, а листу под називом "Одлучно за Црну Гору! ДПС - Мило Ђукановић", предводиће замјеник предсједника странке Душко Марковић.

У коалицији "За будућност Црне Горе" су Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Радничка партија, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора и нестраначке личности. Носилац листе је професор Машинског факултета у Подгорици Здравко Кривокапић.

Коалиција коју чине Демократе, Демос, Партија пензионера, инвалида и реституције, Грађански покрет "Нова љевица" и Друштво за истраживање политике и политичке теорије наступиће на изборима под слоганом "Мир је наша нација". Први на листи је предсједник Демократа Алекса Бечић.

Коалицију окупљену око платформе "Црно на бијело" чине Грађански покрет УРА, Савез грађана ЦИВИС, Бокешки форум, Странка правде и помирења и независни интелектуалци. Лидер УРА Дритан Абазовић носилац је листе.

Албанска коалиција, коју чине Демократски форум, Форца, Грађански покрет "Перспектива" и Унија Тузи, учествоваће на изборима са листом "Сад је вријеме". Листу предводи Ник Ђељошај.

Демократска унија Албанаца, Демократска партија и Демократски савез у Црној Гори чланице су албанске коалиције "Једногласно", а носилац листе је Фатмир Ђека.

Социјалдемократска партија учествује самостално на изборима под слоганом "Јака Црна Гора", а листу предводи предсједник Драгиња Вуксановић Станковић.

Листу Социјалдемократа предводи предсједник партије Иван Брајовић, а њен слоган је "Социјалдемократе - Иван Брајовић - ми одлучујемо досљедно".

Бошњачка странка учествује на изборима под слоганом "Бошњачка странка - исправно - Рафет Хусовић", а први на листи је посланик Ервин Ибрахимовић.

Хрватска грађанска иницијатива предала је листу "ХГИ. Свим срцем за Црну Гору", на чијем је челу предсједник странке Адријан Вуксановић.

Носилац изборне листе Хрватске реформске странке је директор Аеродрома Тиват Радован Марић.

Социјалисти Црне Горе предали су листу за парламентарне изборе, "Снежана Јоница –Социјалисти Црне Горе – да живимо као Југословени", на чијем је челу предсједник странке Снежана Јоница.

Бирачко право у Црној Гори имају 541.232 грађанина.

У односу на предсједничке изборе одржане 15. априла 2018. године, број бирача се повећао за око 8.600.

Парламентарни избори који ће бити одржани 30. августа су 11. од увођења вишепартијског система у Црној Гори, а пети након проглашавања независности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана