Сенатор оторован на броду у Хвару: Одједном нам је било лоше

index.hr
Сенатор оторован на броду у Хвару: Одједном нам је било лоше

Хвар - Италијански менаџер, педесетседмогодишњи Еугенио Винци данас ујутро је пронађен мртав на броду код Хвара, док је још петроро људи хоспитализовано усљед тровања.

Полиција је ујутро обавијестила како је на броду пронађено тијело мушкарца те како је још пет особа хоспитализовано у сплитском КБЦ-у. Међу њима је и двоје дјеце.

Мушкарац је преминуо прије доласка хитне, док је двоје дјеце у тешком стању хитно превезено хеликоптером на Одјел педијатрије сплитске болнице. Хеликоптер се касније вратио по још три особе које су се осјећале лоше те их пребацио на Одјел заразне болести сплитске болнице.

“Данас око 10:10 сати запримљена је информација да је капетан најавио упловљавање у хварску луку брода на којем је пронађен мртав мушкарац. Четири особе су због лошег здравственог стања превезене на пружање лијечничке помоћи у сплитску болницу. Извијештено ЖДО, замјеник излази на мјесто догађаја и обавит ће се очевид”, саопштила је полиција.

Иако се испрва сумњало да су се туристи отровали храном, доктори нису сигурни да је то тако.

Преминуо менаџер са Сицилије

Италијански медији објавили су како је свих шест отрованих из италијанског мјеста Сант’Агата ди Милитело на Сицилији.

Објавили су и идентитет преминулог мушкарца. Ради се о 57-годишњем Еугениу Винцију, који је био генерални директор талијанске модне марке Поп 84. Био је ожењен за Мануелу Фиасконаро с којом је имао сина.

У његовом друштву на броду је био и градоначелник Сант’Агата ди Милителла и бивши сенатор Бруно Манкусо. Он је, према писању италијанских медија, такође отрован, али је у добром стању након што је збринут у болници.

Срушио се у WC-у брода, ударио главом

Према писању италијанских медија, Винцију је нагло позлило у WC-у брода, након чега је пао и ударио главом у зид. Убрзо су и остали почели осјећати симптоме попут мучнине и вртоглавице.

Бивши сенатор који је такође отрован за италијанске је медије испричао што се догађало на броду.

“Након јела сви смо се осјећали лоше, можда од плинова на броду или тровања храном. Не знамо што се догодило, само нам је одједном свима позлило. Неки од нас су се убрзо опоравили, међутим, на жалост, мој пријатељ Еугенио је изгубио свијест и ударио главом. Двоје дјеце је у врло тешком стању, у болници су и надамо се да ће се опоравити и да ће узрок тровања бити утврђен након обдукције.

Збуњени смо, требали смо провести одмор који се претворио у трагедију”, казао је.

Дјеца с брода се боре за живот

Директорица  Завода за интензивну педијатрију др. Бранка Полић изјавила је у уторак да је двоје дјеце примљено у сплитском Клиничком болничком центру на Фирулама са здравственим потешкоћама изазваним на Хвару, животно угрожено.

“Дјеца су у јако тешком стању, животно су угрожена, на респиратору су обоје,” рекла је Полић новинарима.

Истакнула је да код то двоје дјеце постоје “мултиорганска затајења” те је потврдила да су обоје талијански држављани”, петогодишњи дјечак и 14-годишња дјевојчица.

“Подузимамо све мјере интензивног лијечења и све надомјесне терапеутске поступке како бисмо им помогли”, казала је.

Појаснила је и како су здравствени проблеми примарно почели с неуролошким симптомима, но сада су се, каже, развили мултиоргански симптоми.

“Сви витални органи су затајили”, истакнула је др. Полић додајући како је тренутно тешко говорити о узроку јер се не знају детаљи онога што је претходило и довело до оваквог здравственог стања.

“О чему се ради, знат ћемо након детаљне дијагностичке обраде”, казала је.

Нагласила је и да медицинско особље сплитског КБЦ-а настоји помоћи дјеци свим методама и поступцима који су медицини на располагању.

“Ми се и даље боримо за њихов живот и наставит ћемо се борити”, поручила је.

Одговарајући на новинарска питања, рекла је како су здравствене потешкоће то двоје дјеце “један од најтежих случајева” у њеној медицинској каријери.

Рекла је и како је тренутно тешко давати прогнозе исхода лијечења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана