Састанак лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу

Срна
Foto: Агенције

БРИСЕЛ- Лидери ЕУ и Западног Балкана састаће се данас у Бриселу уочи јунског састанка Европског савјета, објављено је на сајту ЕУ.

Лидери ће разговарати о напретку у интеграцији у ЕУ и изазовима који проистичу из руске операције у Украјини.

Конференција ће бити одржана на нивоу лидера земаља и окупиће 27 чланица ЕУ, шест партнера са Западног Балкана и представнике институција ЕУ.

Састанак ће бити и прилика за сагледавање напретка у кључним инвестицијама у оквиру Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, за разговор о геостратешким питањима, о начинима за подстицање међуљудских контаката и промовисање усклађивања са вриједностима ЕУ, као и заједничкој спољној и безбједносној политици.

Од лидера ЕУ очекује се да јасно изразе недвосмислену подршку интеграцији Западног Балкана у ЕУ и да искористе замах створен геополитичким догађајима за предузимање нових корака у сарадњи на европском континенту.

Међу циљевима састанка је истраживање иновативних начина за унапређење преговора о приступању, подстицање реформи и напредак у постепеној интеграцији између ЕУ и региона, надовезујући се на ревидирану методологију проширења ЕУ.

Од лидера се очекује да идентификују кључне акције за побољшање отпорности партнера са Западног Балкана на хибридне пријетње, посебно сајбер-пријетње и дезинформације, те заштиту од превирања на тржишту енергије и хране. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана