Сахрана митрополита Амфилохија у недељу у Саборном храму у Подгорици

Танјуг
Сахрана митрополита Амфилохија у недељу у Саборном храму у Подгорици

ЦЕТИЊЕ - Митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен у недељу, 1. новембра, у крипти Саборног храма у Подгорици, а свету литургију ће предводити патријарх српски Иринеј, саопштио је данас Епископски савјет Српске православне цркве у Црној Гори.

Мјесто сахране је, наводи се, била његова жеља, а гроб у којем ће почивати митрополит прпремљен је за његовог живота.

Митрополит Амфилохије умро је јутрос у Клиничко- болничком центру Црне Горе од посљедица  вируса корона, а његово тијело ће данас бити пренијето на Цетиње.

Сутра ујутру, на празник Светог Петра Цетињског, биће служена литургија, послије које ће у 13 часова бити организован свечани испраћај посмртних остатака митрополита Амфилохија из Цетињског Манастира за Подгорицу.

Тијело митрополита биће у Храму до сахране и сво вријеме грађани који желе да се опросте од Амфилохија моћи ће то да учине у мимоходу.

У недјељу ће најприје бити служена Света литургија, коју ће предводити патријарх српски Иринеј са више архијереја СПЦ и других помјесних цркава, а након тога и опијело и сахрана.

До сахране митрополита у свим православним храмовима у једнаким размацима звониће звона, а у недјељу, на дан сахране у свим манастирима, гдје је то могуће, биће служене литургије и одржан помен.

Епископски савјет од државних органа Црне Горе очекује допринос како би се достојно испратио један од најугледнијих архијереја.

Епископски савјет је апеловао на све учеснике митрополитовог испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мјера заштите од вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана