Руси први по инвестицијама у Црној Гори, из региона највише из Србије

Tanjug
Руси први по инвестицијама у Црној Гори, из региона највише из Србије

ПОДГОРИЦА - Руси су за 16 мјесеци у Црној Гори уложили 95 милиона евра и убједљиво су на првом мјесту по страним директним инвестицијама, док је од земаља региона у том периоду, Србија инвестирала највише новца и то 44 милиона евра.

 

Појава корона вируса успорила је, али није зауставила прилив страних директних инвестиција у Црној Гори, па су се тако за четири мјесеца ове године у Црну Гору слила 282 милиона евра, преноси црногорски портал Банакар.

Прошле године у Црној Гори прилив страних инвестиција износио је 778 милиона евра, а за 12 месеци прошле и четири месеца ове године стране директне инвестиције су премашиле милијарду евра.

Прво место у инвестицијама у Црној Гори убједљиво држи Русија, а Руси су за 16 мјесеци у Црној Гори уложили 95 милиона и то доминатно у домаћа предузећа, али и у сектор продаје непокретности.

На другом мјесту нашла се Кина, а прилива страних директних из Кине прошле године није било, док је за чјетири месеца ове године инвестирано 70 милиона евра.

Колико новца и у који сектор је Кина уложила остаје непознаница, јер су податке означили као повјерлјиве.

Швајцарска је овог пута заузела треће место, а највише новца Швајцарци су уложили у интеркомпанијски дуг, што представлја улаганја која не повећавају основни капитал.

Прилив страних директних инвестиција из Мађарске је износио 54,5 милиона евра, а из Ујединјених Арапских Емирата 54 милиона евра.

Улаганја из Италије и Немачке износила су по 43 милиона евра, затим следи Холандија са 40 милиона евра инвестиција, а на десетом месту је Турска са 39 милиона евра.

Из Босне и Херцеговине се за 16 месеци у Црну Гору слило 35 милиона евра, а из Хрватске 17 милиона евра.

Са Косова је прилив износио 10 милиона евра, а из Албаније 4,7 милиона евра.

Најманје новца уложено је из Северне Македоније и то свега 634.000 евра.

Према подацима Централне банке Црне Горе, за 12 месеци 2019. године из Црне Горе се одлило нешто више од 400 милиона евра, а у прва четири месеца ове године 101 милион евра.

Нето прилив страних директних инвестиција, односно разлика између нјиховог прилива и одлива у априлу је износила 180,7 милиона евра, што је 78,6 одсто више него у истом периоду прошле године.

"Укупан прилив страних директних инвестиција порастао је 31,9 одсто у односу на упоредни период, што је резултат повећанја прилива од интеркомпанијског дуга", наводи се у Билтену Централне банке Црне Горе.

У Црну Гору је са Девичанских острва за годину и четири месеца инвестирано 36 милиона евра, а из Јужне Африке прилив страних директних инвестиција за 16 месеци износио је 624.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана