Роберт Голоб добио мандат за састав нове владе Словеније

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЉУБЉАНА- Словеначки предсједник Борут Пахор упутио је данас парламенту приједлог за именовање Роберта Голоба за мандатара нове владе о чему ће посланици гласати у сриједу.

"Писмено сам предсједницу парламента обавијестио да предлажем Роберта Голоба, предсједника странке Покрет Слобода, за предсједника владе", казао је Пахор на заједничкој конференцији са Голобом.

Пахор је претходно обавио консултације са лидерима посланичких клубова свих пет странака у новом сазиву и утврдио да ће Голобова коалиција трију странака имати већину јер има 53 мандата од укупно 90 посланичких мјеста у словеначком Државном збору, преноси Хина.

Голоб је навео да очекује да ће посланици о њему као мандатару нове владе гласати већ у сриједу, што је први могући рок и да са коалиционим партнерима жели да скрати поступак именовања нове владе на минимум, јер је брзина у овом случају кључна.

"Успјели смо обликовати чврсту и стабилну коалицију, а главни разлог за то што нам се жури је настојање да ово љето искористимо за рад. Први приоритети којима ћемо се бавити су поскупљење енергената и суочавање с могућим новим таласом епидемије ковида-19", казао је будући словеначки премијер.

Најавио је да ће нова влада настојати да спроводи политике које ће грађане "уједињавати, а не дијелити".

"Желим бити предсједник владе која неће дијелити бираче него их повезивати, без обзира на то за коју су странку на изборима гласали", рекао је Голоб.

Пошто буде потврђен, новоименовани премијер има рок од највише двије седмице да у парламент пошаље листу министарских кандидата, након чега слиједе поступци представљања пред матичним парламентарним одборима и гласање за које је потребна натполовична већина гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана