Реакције из региона на изјаве Макрона да је "БиХ темпирана бомба" и "ЕУ на рубу понора"

Тањуг
Реакције из региона на изјаве Макрона да је "БиХ темпирана бомба" и "ЕУ на рубу понора"

БЕОГРАД - Изјава француског предсједника Емануела Макрона да је "ЕУ на рубу понора, а НАТО клинички мртав", као и да је "БиХ темпирана бомба која куца тик крај Хрватске", изазвала је реакције у земљама региона, а предсједавајући Предсједништва БиХ, Жељко Комшић, позвао за данас амбасадора Француске у Сарајеву на разговор.

За хрватски Индекс изјаве Макрона, за којег кажу да је неко вријеме фигурирао као главна нада за европски пројекат, су шокантне, али не и изненађујуће.

Портал констатује да ово није први пут да Макрон оглашава на узбуну и позива Европску унију да се "пробуди" и предузме преко потребне, стратешке реформе, прије него што буде касно.

Подсјећају да је у марту ове године, уочи, како кажу, тада врло неизвјесних избора за Европски парламент и очекиваног Брегзита, Макрон објавио отворено писмо грађанима ЕУ, односно манифест у којем је позвао на "обнову Европе".

Шта стоји иза Макронових драматичних изјава анализирали су и хрватски аналитичари, а редовни професор на Факултету политичких наука у Загребу, Дејан Јовић, каже да мисли да Макрон овим изјавама заправо себе позиционира као главног лидера Европе, посебно у очекивању одласка Ангеле Меркел.

"У том контексту видим и француску одлуку да блокира приступ Сјеверне Македоније и Албаније ЕУ, чиме Француска показује да се без ње такве одлуке не могу доносити и да је она ту врло важан фактор", каже Јовић.

Говорећи о самом садржају изјаве, Јовић констатује да је одавно заступљена идеја да се ЕУ мора еманциповати од САД.

"То је њена дужност још од пада Берлинског зида 1989. и распада Варшавског блока. Имали смо такав процес еманципације од Совјетског Савеза, али никад нисмо имали сличан процес кад се ради о САД-у", сматра Јовић.

Виша научна сарадница на Институту за развој и међународне односе у Загребу, Сенада Шело Шабић, сматра да ствар, како каже, није тако драматична како је Макрон представља и он је, каже, вјероватно свјестан тога.

"Али вјероватно (Макрон) намјерно жели да испровоцира расправу о будућности Европе", рекла је за Индеџ Шело Шабић и додаје да је то можда одраз његовог карактера и политичког профила, будући да је, како каже, он врло амбициозан и конфронтацијски настројен.

"Ипак, његове изјаве не воде драматичном обрату у неком краћем раздобљу", сматра Шело Шабић.

Јутарњи лист, поводом изјава Макрона пише да је тек након што је објављен цјеловити транскрипт његовог интервјуа Економисту, изашао на видјело дио у којем Макрон говори о Западном Балкану, гдје каже да проблем на овом простору нису ни Македонија, ни Албанија, већ БиХ, за коју је рекао да је "темпирана бомба која откуцава покрај Хрватске која се суочава с проблемом џихадиста који се враћају" са ратишта.

Реакција из Сарајева је била брза.

Кабинет предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића најавио је да је за данас на разговор позвао амбасадора Француске у Сарајеву.

Сарајевски портал Klix је подсјетио да је прије Макрона "скандалозне изјаве те врсте давала у више наврата предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, називајући БиХ нестабилном и алудирајући да је под контролом милитаната".

Јутарњи истиче да се Макрон протеклих дана нашао под снажним критикама да је својом блокадом отварања преговора о чланству у ЕУ с Албанијом и Сјеверном Македонијом уздрмао Западни Балкан, те ослабио ЕУ.

Коментаришући Макронову изјаву, предсједник Европског покрета у Црној Гори, Момчило Радуловић, за подгорички портал ЦдМ каже да тај интервју француског предсједника не може да гледа из угла Црне Горе, па чак ни искључиво из перспективе политике проширења.

Радуловић сматра да је овај Макронов интервју "веома сложена анализа данашњих глобалних политика, од економских, преко безбједносних до развојних, али и цијелог сета осталих политика везаних за савремене међународне односе".

"Овај текст је далеко од нечега што треба паушално и једнократно оцјењивати или доносити исхитрене закључке о ономе што Макрон понекад веома снажно дефинише", јасан је Радуловић.

Одговарајући на питање какви су Макронови ставови, Радуловић одговара да су они често контроверзни, али истовремено и инспиративни и наводе на дубоко промишљање о савременом свијету, будућности Европе и међународних односа.

"Међутим, у његовим порукама и анализама често има и контрадикторности или, у најмању руку, чудних и искривљених закључака који су настали на прилично тачним премисама. Да ли су такви дислоцирани закључци плод намјере или погрешне процјене, остаје да се види у будућим политичким потезима Макрона", казао је Радуловић.

Што се Црне Горе тиче, Радуловић сматра да је увек добро прочитати и пратити шта мисли и ради Макрон, па чак, како каже, и асистирати фанцуском предсједнику у покушају рјешавања одређених проблема, али да је за Црну Гору кудикамо корисније да се пронађе у порукама које су Мајк Помпео и Хаико Мас послали јуче о Берлину о значају евроатлантске сарадње за историјски и будући развој демократије и унификације Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана