Различите реакције на одлуку Милановића о инаугурацији

Tanjug
Различите реакције на одлуку Милановића о инаугурацији

ЗАГРЕБ - Одлука изабраног хрватског предсједника, Зорана Милановића, да његова инаугурација буде обављена скромно и без помпе у кругу неопходног броја људи на Пантовчаку, наишла је на различите реакције у јавности, већина је подржава а није се допала некадашњем страначком колеги и бившем предсједнику Иви Јосиповићу, који каже да то није предсједникова фешта, већ државни ритуал.

Јосиповић је рекао да не зна ни да ли ће Уставни суд пристати на то што је Милановић најавио.

"Биће занимљиво видејти хоће ли Уставни суд доћи на Пантовчак и на такав начин ће учествовати јер то није рођенданска прослава у којој свако сам одлучује. Када сам ја имао инаугурацију, такође сам имао идеју да се она одржи негде на другом мјесту", каже Јосиповић и додаје да је од те идеје одустао када је чуо како Уставни суд гледа на ту церемонију.

То је, каже, део устаљеног ритуала државе који носи одређену симболику.

"Тај ритуал не мора да кошта као прошла инаугурација, али ту није ријеч о новцу, већ је ријеч о симболици", рекао је Јосиповић за загребачку Н1 тв.

Јосиповић сматра да треба држати до традиције те да се овдје не ради о новцу.

"Треба видјети каква ће држава изгледати након инаугурације ако буде таква какву је Милановић најавио, поручио је Јосиповић.

Одлука Милановића да инаугурацију с Марковог трга пресели у Кабинет на Пантовчаку - дакле да предсједничку заклетву положи без велике помпе, бројних страних и домаћих гостију, костимографије, раскошне сценографије и музичког програма - није се баш допала ни неким посланицима.

"Скомност је врлина. Међутим, Хрватска је парламентарна демократија и не бих имао ништа против предсједничке инаугурације на Марковом тргу", рекао је предсједник Клуба посланика Хрватске народне странке, Милорад Батинић.

Политички секретар Моста, Никола Грмоја, је на Милановићеву најаву реаговао речима да би председничка инаугурација ипак требало да буте свечани чин с обзиром на чињеницу да се председник још увек бира на општо,непосредним изборима.

"Ако вам неко да толико повјерење, онда би инаугурација требало да буде свечани чин. Мислим да је ово добар тренутак да Хрватска одлучи како би убудуће требало бирати предсједника и која овлашћења би он требало да има. Ако хоћемо предсједника државе без овлашћења који се бира посредно, у Сабору, онда је овакав начин (инаугурација у Кабинету предсједника на Пантовчаку) примјерен", рекао је Грмоја, пренио је загребачки Јутарњи лист.

СДП-ов потпредсједник Сабора Синиша Хајдаш Дончић врло је задовољан измештањем инаугурације с Маркова трга на Пантовчак. Каже да је то у складу с Милановићевом кампањом.

"То ће бити скромна инаугурација, у складу с Уставом и овлашћењима предсједника Хрватске. Добро је да нема великог игроказа, не треба правити помпу и помпезно показивати неке ствари", рекао је Хајдаш Дончић.

Посланик СДП, Јошко Клисовић, близак сарадника Милановића каже да је таква одлука изабраног председника исправна и сматра да ће то, како каже, бити ''децентна, примерена свечаност'' том тренутку и чину преузимања председничке дужности.

„Председник је хтео да пошаље поруку хрватским грађанима да није тамо само због церемонијала, него због обављања посла. Церемонијал је саставни дио његовог посла, али свешћемо га на минимум јер се од њега у овој држави не живи“, казао је Клисовић.

„Изабрали смо предсједника са ставом. Предсједник има свој став и јавно га је у јучерашњем интервјуу (Новој ТВ) комуницирао. Његова предизборна обећања остварују се већ у првим потезима“, оценио је Клисовић.

ХДЗ-ов политички секретар Анте Санадер кратко је коментирао да је то одлука изабраног предсједника.

„Народ је изабрао председника и дао му овлашћења да одлучи о томе“, рекао је.

ГЛАС-овој Анки Мрак Тариташ инаугурација на Пантовчаку је одлична идеја.

„Кроз цијелу кампању предсједник Милановић је показивао да жели бити нормалан, пристојан предсједник, да не жели естрадизацију те улоге и помпу. То је изузетно добро јер тако већ првим потезом показује да ће бити пристојан предсједник који ће представљати Хрватску у оном дијелу гдје му је улога и задатак, што је већ и најавио, а инаугурација је први стварни чин којим показује ''ја ћу бити такав'' “, рекла је Мрак-Тариташ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана